A crème caramelt nem lehet elkapkodni, de minden ráfordított percet megér
Esős nyári napra kiváló program

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kimondottan gyorsan elkészíthető, cserében viszont egyszerű, mégis kifinomult  és nagyszerű édesség a crème caramel. És ahogy elnézzük ezt az idei nyarat, nemcsak belefér, de egyenesen szükségünk van rá, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és amíg a lakás ablakán kinézve az esőt bámuljuk, a sütő ablakán benézve viszont a crème caramelünk látványával vigasztalódjunk.

Tej, cukor, tojás - és már véget is ért a crème caramel hozzávalóinak a listája. Ennyi kell hozzá, meg néhány kis felfújt forma, amiben megsütjük a folyadékot, hogy könnyű, remegős pudingfélévé álljon össze, amit körülölel a folyékony karamell.

Először a karamellt kell elkészíteni, ami nem egy ördöngösség, de azért pár dologra nem árt odafigyelni. Az egyik, hogy a serpenyő, amiben karamellizáljuk a cukrot, ne legyen vastag falú, hogy amikor úgy érezzük, célba ért a cukor, már ne forrósítsa tovább az edény alja, nehogy megégjen.

Türelem

A másik pedig, hogy egyáltalán nem kell kevergetni. Elég, ha a vízbe nagyjából egyenletesen beleszórjuk a cukrot, és csak várunk, várunk, és figyelünk. Így lesz jó csomómentes és homogén a karamell. Ezt öntjük az edények aljába, majd erre jön a tojásos tejkrém, amit összesütünk-gőzölünk a sütőben. Azután csak várunk és várunk, míg a végén megkapjuk a jól megérdemelt édességünket. A türelem próbája, de megéri.

Crème caramel

creme caramel

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 teáskanál A karamellhez: víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 deciliter A pudinghoz: tej
  • 4 darab tojás
  • 12 dekagramm cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Serpenyőbe tesszük a vizet és a cukrot, és feltesszük a hőforrásra, alacsony hőfokon. Nem piszkáljuk. Ha elérte a sötétbarna színt (nem túl sötét barnát), levesszük a hőforrásról, és elosztjuk 4 felfújtas tálkában.

Bekapcsoljuk a sütőt, felmelegítjük 175 fokra.

Felforraljuk a tejet, beletesszük a vaníliakivonatot.

Egy tálban összekeverjük a tojásokat és a cukrot, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a forró tejhez.

Ezt az elegyet elosztjuk szépen a karamellás tálkákba, majd beállítjuk őket egy tepsibe, amit félig töltöttünk vízzel.

Betesszük a tepsit a sütőbe, és nagyjából egy órán át, légkeverés nélkül sütjük. Akkor van kész, amikor a széle barnulni kezd, és már nem folyós az állaga, hanem besűrűsödött.

Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd hűtsük tovább hűtőszekrényben, ez olyan 2 órát fog igénybe venni.

Tálaláskor vágjuk körbe az edény szélénél a krémet, és borítsuk kistányérra.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük