![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A crème caramelt nem lehet elkapkodni, de minden ráfordított percet megér
Esős nyári napra kiváló program
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem kimondottan gyorsan elkészíthető, cserében viszont egyszerű, mégis kifinomult és nagyszerű édesség a crème caramel. És ahogy elnézzük ezt az idei nyarat, nemcsak belefér, de egyenesen szükségünk van rá, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és amíg a lakás ablakán kinézve az esőt bámuljuk, a sütő ablakán benézve viszont a crème caramelünk látványával vigasztalódjunk.
Tej, cukor, tojás - és már véget is ért a crème caramel hozzávalóinak a listája. Ennyi kell hozzá, meg néhány kis felfújt forma, amiben megsütjük a folyadékot, hogy könnyű, remegős pudingfélévé álljon össze, amit körülölel a folyékony karamell.
Először a karamellt kell elkészíteni, ami nem egy ördöngösség, de azért pár dologra nem árt odafigyelni. Az egyik, hogy a serpenyő, amiben karamellizáljuk a cukrot, ne legyen vastag falú, hogy amikor úgy érezzük, célba ért a cukor, már ne forrósítsa tovább az edény alja, nehogy megégjen.
Türelem
A másik pedig, hogy egyáltalán nem kell kevergetni. Elég, ha a vízbe nagyjából egyenletesen beleszórjuk a cukrot, és csak várunk, várunk, és figyelünk. Így lesz jó csomómentes és homogén a karamell. Ezt öntjük az edények aljába, majd erre jön a tojásos tejkrém, amit összesütünk-gőzölünk a sütőben. Azután csak várunk és várunk, míg a végén megkapjuk a jól megérdemelt édességünket. A türelem próbája, de megéri.
Crème caramel
![creme caramel](https://kep.index.hu/1/0/2909/29096/290966/29096667_fefaaaf808bc39d03b2113fd9d27f838_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 teáskanál A karamellhez: víz
- 4 evőkanál cukor
- 5 deciliter A pudinghoz: tej
- 4 darab tojás
- 12 dekagramm cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt, felmelegítjük 175 fokra.
Felforraljuk a tejet, beletesszük a vaníliakivonatot.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat és a cukrot, majd folytonos kevergetés közben hozzáöntjük a forró tejhez.
Ezt az elegyet elosztjuk szépen a karamellás tálkákba, majd beállítjuk őket egy tepsibe, amit félig töltöttünk vízzel.
Betesszük a tepsit a sütőbe, és nagyjából egy órán át, légkeverés nélkül sütjük. Akkor van kész, amikor a széle barnulni kezd, és már nem folyós az állaga, hanem besűrűsödött.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd hűtsük tovább hűtőszekrényben, ez olyan 2 órát fog igénybe venni.
Tálaláskor vágjuk körbe az edény szélénél a krémet, és borítsuk kistányérra.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!