A lencse is egy szuperélelmiszer, főzzél gyorsan lencsefőzeléket!
Lencsefőzelék konzervből (de száraz lencséből is készítheted)

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lencse jó étel, habár hajlamosak vagyunk csúnyán háttérbe szorítani, és csak újévkor elővenni. Hiba, mert hüvelyeseket enni jó és egészséges (habár nyilván, ha egy paleóst kérdezünk, egészen mást fog mondani, mély meggyőződéssel). De a lencse még a többi hüvelyes közül is kiemelkedik a szuperképességeivel. Főzzetek lencsét gyorsan, egyszerűen!

A lencse rendkívül tápláló, és jól emészthető hüvelyes. Igaz, jó sok, 350 kalória van benne, de emiatt akkor sem kell túlságosan izgulni, ha egyébként odafigyelsz a súlyodra. Az ételekben ugyanis a szárazon mért alapanyag 100 grammra vetített energiatartalmát kell számolni, márpedig az elkészült lencsés ételek már egy csomó vizet is felvettek, vagyis jól felhígítottuk a kalóriatartalmát.

További szuperképessége a lencsének, hogy rendkívül magas a fehérjetartalma, már-már a szójáéval vetekszik, és a szervezet számára jól hasznosuló, szabad formában tartalmazza az összes fontos aminosavat, köztük azokat is, amelyeket a szervezet magától nem tud előállítani. A szénhidráttartalma pedig csak lassan szívódik fel, ami azért fontos, mert így cukorbetegek és IR-esek is fogyaszthatják.

Gabonával kiegészítve teljes értékű táplálék

Vegetáriánusoknak, vegánoknak kimondottan hasznos, mivel gabonafélékkel, például rizzsel kombinálva a fehérjetartalma nagyobb arányban hasznosul, ráadásul az összes szükséges aminosavra szert tehet így a szervezet. Ezen kívül az A-vitamin (sasszem-vitamin), és folsav is van benne nagy mennyiségben. Szóval egyetek lencsét, mert az jó és egészséges, ha pedig puffadósak vagytok, főzéskor öntsétek le az első forralóvizét, és meg is oldódott a probléma.

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab tenyérnyi füstölt szalonna
  • 40 dekagramm száraz lencse vagy használhatunk 2 konzervet
  • 1 darab hagyma
  • 1 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint citrom leve vagy ecet
  • 2 evőkanál tejföl
Recept idők

Elkészítés:

1. Ha száraz lencséből dolgozunk, a lencsét válogassuk át, mossuk meg, és éjszakára (vagy legalább 6-8 órára) áztassuk be.

Ha konzerv lencsét használunk, az első lépést át is ugorhatjuk.

2. A szalonnát kockázzuk fel, és kissé pirítsuk meg a saját zsírján, abba mehet bele a felkockázott hagyma is. 3. Ha a hagyma üveges, adjuk hozzá a lencsét, öntsük fel annyi vízzel, ami kb 2 ujjnyival ellepi, adjuk hozzá a babérlevelet, sót, borsot, és lassú lángon főzzük, amíg a lencse meg nem puhul . Száraz lencséből kb. 45 perc-1 óra, ha minden jól megy, konzervből percek kérdése.

4. Amikor a lencse puha, sűríthetjük saját magával, ekkor két evőkanálnyit vegyünk ki belőle, turmixoljuk simára, öntsük vissza. Ha ez nem szimpi, keverjünk el kevés lisztet a tejfölben egy kis főzőlével, és azzal sűrítsük. Akárhogy is, rottyantsunk rajta még egy pár percet.

5. Ha a tejföllel együtt sem elég savanykás, kevés citromlével vagy ecettel igazítsuk meg.

Ezt is szeretjük