A máglyarakás egyszerűen, zsemléből, erre mindig van jó ok!
Minden fogadalom megbicsaklik
7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A máglyarakás annyira klasszikus és hagyományos édesség, hogy még a bevásárlólistája is kimerül a zsemlékben, minden más alapból van hozzá otthon. Amikor viszont előkerül a sütőből a forrón gőzölgő, fahéjasan-almásan illatozó sütemény, nos, ott minden szilárd fogadalom megbicsaklik, legalább egy kocka erejéig.
Nagyanyáink eredetileg akkor készítettek máglyarakást, amikor megmaradt a kalács, vagy a zsemle. Na most, ilyet manapság legfeljebb húsvét után tudok elképzelni, amikor az ember, nagy lelkesedésében, kissé túlsüti (túlvásárolja) magát, de hát hol van már a húsvét?!
Maradjunk abban, hogy máglyarakást mindig, és bármikor lehet sütni, nem olyan nagy kaland elugrani a boltba a péksütiért, majd jól elrejteni, hogy legyen ideje egy napot szikkadni. Tojás, vaj, alma, mazsola, és a többi pedig általában úgyis van otthon.
Máglyarakás
Hozzávalók 4 adaghoz
- 8 darab előző napi zsemle
- 0.5 liter tej
- 3 darab tojás
- 50 gramm cukor
- 0.5 darab reszelt citromhéj
- 500 gramm alma meghámozva, szeletekre vágva
- 30 gramm fekete szemű mazsola
- 1 evőkanál fahéjas cukor
- 2 darab tojáshabhoz tojásfehérje
- 50 gramm cukor
- 50 gramm vaj a forma kikenéséhez és rácsepegtetni
Elkészítés:
A zsemléket félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. A tejet, a tojásokkal, a cukorral és a citromlével elkeverjük, a zsemlékre öntjük, és hagyjuk felszívódni.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy felfújtformát kikenünk vajjal.
A zsemlemassza felét a felfújtformába töltjük. Elhelyezzük rajta az almákat, majd megszórjuk mazsolával és fahéjas cukorral. A maradék zsemlemasszát eloszlatjuk rajta, és vajat csepegtetünk rá. Betesszük a sütőbe, és kb. 40 percig sütjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a cukorral megszilárdítjuk, és bevonjuk vele a tésztát. 220 fokon gyorsan aranybarnára sütjük.
Vanília-, vagy gyümölcsmártással is kínálhatjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy felfújtformát kikenünk vajjal.
A zsemlemassza felét a felfújtformába töltjük. Elhelyezzük rajta az almákat, majd megszórjuk mazsolával és fahéjas cukorral. A maradék zsemlemasszát eloszlatjuk rajta, és vajat csepegtetünk rá. Betesszük a sütőbe, és kb. 40 percig sütjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a cukorral megszilárdítjuk, és bevonjuk vele a tésztát. 220 fokon gyorsan aranybarnára sütjük.
Vanília-, vagy gyümölcsmártással is kínálhatjuk.
Az eredeti receptet Hedwig Maria Stuber: Segítek főzni című szakácskönyvében találtuk, ami az Alexandra kiadó gondozásában jelent meg. A szerző 50 év főzési tapasztalatát osztja meg az olvasókkal.
Kép forrása: wikimedia.org
Címkék: