A tökéletes avokádókrém titkai, és dolgok, amiket inkább ne keverj bele!
Ha nem romlott el, ne javítsd meg!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az avokádókrém az egyik legfinomabb szendvicskrém/mártogatós, és egyáltalán nem bonyolult

De azért van néhány titok, amit ismerve garantáltan tökéletes lesz. 

1. Legyen érett az avokádó!

Ez néha nehéz ügy, mert a boltok polcain sokkal gyakrabban találunk kőkemény, még éretlen avokádót, mint pont jót. Illetve van pont jó is, csak azt a legtöbb üzletben külön csomagolva, drágábban árulják. Ha van időd, akkor a legjobban azzal jársz, ha kifigyeled, mikor olcsóbb a még kemény gyümölcs, veszel belőle 2-3 darabot, aztán pedig türelmesen kivárod, amíg otthon, a pulton néhány nap alatt tökéletesre érik. 

A tökéletes állag trükkös dolog, mert a kemény avokádó ízetlen, és nem nyomható szét egy villával, viszont ha túlérleljük, szintén rosszul járunk, a belül már fekete gyümölcs kesernyés lesz. Olyasmi a jó állag, mintha egy rendesen felfújt gumilabdát nyomnánk meg.

2. Használd a fekete, rücskös héjú avokádót!

Éretten mindegyik változat finom, de az avokádókrém hazájában élők mégis azt javasolják, hogy készítsük a Haas fajtából, ez a fekete színű, rücskös héjú változat. Ezt a fajta krémesebb, használatával elkerülhetjük, hogy vizes állagú legyen a végeredmény.

Ha hiszel a mexikói háziasszonyok bölcsességének, ezt keresd:

3. Sokkal finomabb lilahagymával, mint vöröshagymával

Én is csináltam már mindenféle hagymával, de a helyzet az, hogy a vöröshagyma íze túl erőszakos, nem simul bele a kész krémbe. Az édeskés lilahagyma nagyon apróra vágva sokkal jobban passzol hozzá.

4. Sokkal finomabb lime-mal, mint citrommal

Hasonló az ügy, mint a hagymánál: a lime íze lágyabb, és mivel az avokádó sem karakteres, a citromlé túl erős ízt ad neki. A másik jótanács, hogy érdemes óvatosan adagolni a lime levét is, inkább többször keveset, mert könnyű túltolni.

5. A korianderzöld csodás dolog (annak, aki szereti)

Tudom, hogy most vesztettem el minden második olvasót, a koriander levele rém megosztó zöldfűszer, én imádom, de sokan nem bírják elviselni. Ha te is szereted, ne hagyd ki, semmivel össze nem téveszthető ízt ad. Ha nem bírod megenni, akkor engedd el, vagy próbálj meg nagyon kis lépésekben barátkozni vele. Ráadásul a korianderzöldet beszerezni is macera, a legtöbb bolt egyáltalán nem tartja, máshol ritkán ki lehet fogni, a cserepes (ami szintén ritka, mint a fehér holló) egy hét alatt megdöglik, ha pedig magunk neveljük, még az előtt felmagzik, hogy örülhetnék neki. Könnyebb dolga van annak, aki utálja...

6. Ha teszel bele paradicsomot, magozd ki

Az igen-igen apróra kockázott paradicsom szintén autentikus hozzávaló, de csak akkor, ha felvagdosás előtt ujjunkkal kikanalazzuk belőle a magos-leves részt, ami szükségtelenül felhígítani a csodás krémünket. Mexikói ismerősöm szerint ha erre nem visz rá valakit a lélek, akkor inkább hagyja ki a paradicsomot, az is ér.

7. Ne pürésítsd túl

A mexikóiak szerint a valódi guacamole (így hívják az avokádókrémet) kicsit darabos, ezt az állagot - ha érett a gyümölcs - egy villával könnyen el tudod érni. Nem kell turmix, meg botmixer, csak nagyjából nyomkodd szét, úgy tökéletes lesz!

8. Fektess közvetlenül a tetejére fóliát

Az avokádó könnyen megbarnul, és a csodás zöld krém hamar csúnya barna lesz. Ezt elkerülheted, ha elkészítés után azonnal úgy feded le, hogy a folpackot közvetlenül a krém tetejére nyomkodod rá (finoman), így nem tud oxidálódni, ezáltal megbarnulni sem. Hallottam olyan trükköt is, hogy egy vékony réteg olívaolajat kell a tetejére önteni, az is elzárja a levegőtől, csak nem tudom, utána mennyire lehet leönteni róla, és azt sem, mihez kezdünk utána azzal az olajjal. (nem, a krémbe nem kell, az avokádó maga csupa olaj)

Ne tegyél bele légy szíves:

Tejfölt - ez nem körözött

Majonézt - nem is tonhalkrém

Mustárt - semmi köze semmihez

Joghurtot - hígítani nem kell, savanykásnak meg ott a lime

Sajtot - inkább edd külön

Gránátalma magokat - oké, divatos, meg finom is, de nem illik az avokádó ízéhez

Avokádókrém

avokádókrém

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab fekete avokádó
  • 0.5 darab közepes lilahagyma
  • 0.5 darab lime leve
  • 1 darab kimagozott paradicsom
  • 1 darab korianderzöld csokor
  • 1 evőkanál opcionális: chili vékonyra vágva
  • 1 csipet só, bors
Recept idők

Elkészítés:

1. Felezd el hosszában az avokádót, szedd ki a magját, és a húsát kanalazd egy tálba.

2. Villával törd darabosra

3. Keverj bele nagyon finomra vágott lilahagymát

4. Tehetsz bele kevés vékonyra karikázott chilipaprikát

5. Szintén mehet bele igen apróra kockázott kimagozott (!) paradicsom

6. Keverd bele a lime levét, óvatosan adagold

7. Ha szereted, mehet bele az apróra vágott koriander-levél

Ezt is szeretjük