A tökéletes avokádókrém titkai, és dolgok, amiket inkább ne keverj bele!
Ha nem romlott el, ne javítsd meg!
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
Az avokádókrém az egyik legfinomabb szendvicskrém/mártogatós, és egyáltalán nem bonyolult
De azért van néhány titok, amit ismerve garantáltan tökéletes lesz.
1. Legyen érett az avokádó!
Ez néha nehéz ügy, mert a boltok polcain sokkal gyakrabban találunk kőkemény, még éretlen avokádót, mint pont jót. Illetve van pont jó is, csak azt a legtöbb üzletben külön csomagolva, drágábban árulják. Ha van időd, akkor a legjobban azzal jársz, ha kifigyeled, mikor olcsóbb a még kemény gyümölcs, veszel belőle 2-3 darabot, aztán pedig türelmesen kivárod, amíg otthon, a pulton néhány nap alatt tökéletesre érik.
A tökéletes állag trükkös dolog, mert a kemény avokádó ízetlen, és nem nyomható szét egy villával, viszont ha túlérleljük, szintén rosszul járunk, a belül már fekete gyümölcs kesernyés lesz. Olyasmi a jó állag, mintha egy rendesen felfújt gumilabdát nyomnánk meg.
2. Használd a fekete, rücskös héjú avokádót!
Éretten mindegyik változat finom, de az avokádókrém hazájában élők mégis azt javasolják, hogy készítsük a Haas fajtából, ez a fekete színű, rücskös héjú változat. Ezt a fajta krémesebb, használatával elkerülhetjük, hogy vizes állagú legyen a végeredmény.
Ha hiszel a mexikói háziasszonyok bölcsességének, ezt keresd:
3. Sokkal finomabb lilahagymával, mint vöröshagymával
Én is csináltam már mindenféle hagymával, de a helyzet az, hogy a vöröshagyma íze túl erőszakos, nem simul bele a kész krémbe. Az édeskés lilahagyma nagyon apróra vágva sokkal jobban passzol hozzá.
4. Sokkal finomabb lime-mal, mint citrommal
Hasonló az ügy, mint a hagymánál: a lime íze lágyabb, és mivel az avokádó sem karakteres, a citromlé túl erős ízt ad neki. A másik jótanács, hogy érdemes óvatosan adagolni a lime levét is, inkább többször keveset, mert könnyű túltolni.
5. A korianderzöld csodás dolog (annak, aki szereti)
Tudom, hogy most vesztettem el minden második olvasót, a koriander levele rém megosztó zöldfűszer, én imádom, de sokan nem bírják elviselni. Ha te is szereted, ne hagyd ki, semmivel össze nem téveszthető ízt ad. Ha nem bírod megenni, akkor engedd el, vagy próbálj meg nagyon kis lépésekben barátkozni vele. Ráadásul a korianderzöldet beszerezni is macera, a legtöbb bolt egyáltalán nem tartja, máshol ritkán ki lehet fogni, a cserepes (ami szintén ritka, mint a fehér holló) egy hét alatt megdöglik, ha pedig magunk neveljük, még az előtt felmagzik, hogy örülhetnék neki. Könnyebb dolga van annak, aki utálja...
6. Ha teszel bele paradicsomot, magozd ki
Az igen-igen apróra kockázott paradicsom szintén autentikus hozzávaló, de csak akkor, ha felvagdosás előtt ujjunkkal kikanalazzuk belőle a magos-leves részt, ami szükségtelenül felhígítani a csodás krémünket. Mexikói ismerősöm szerint ha erre nem visz rá valakit a lélek, akkor inkább hagyja ki a paradicsomot, az is ér.
7. Ne pürésítsd túl
A mexikóiak szerint a valódi guacamole (így hívják az avokádókrémet) kicsit darabos, ezt az állagot - ha érett a gyümölcs - egy villával könnyen el tudod érni. Nem kell turmix, meg botmixer, csak nagyjából nyomkodd szét, úgy tökéletes lesz!
8. Fektess közvetlenül a tetejére fóliát
Az avokádó könnyen megbarnul, és a csodás zöld krém hamar csúnya barna lesz. Ezt elkerülheted, ha elkészítés után azonnal úgy feded le, hogy a folpackot közvetlenül a krém tetejére nyomkodod rá (finoman), így nem tud oxidálódni, ezáltal megbarnulni sem. Hallottam olyan trükköt is, hogy egy vékony réteg olívaolajat kell a tetejére önteni, az is elzárja a levegőtől, csak nem tudom, utána mennyire lehet leönteni róla, és azt sem, mihez kezdünk utána azzal az olajjal. (nem, a krémbe nem kell, az avokádó maga csupa olaj)
Ne tegyél bele légy szíves:
Tejfölt - ez nem körözött
Majonézt - nem is tonhalkrém
Mustárt - semmi köze semmihez
Joghurtot - hígítani nem kell, savanykásnak meg ott a lime
Sajtot - inkább edd külön
Gránátalma magokat - oké, divatos, meg finom is, de nem illik az avokádó ízéhez
Avokádókrém
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab fekete avokádó
- 0.5 darab közepes lilahagyma
- 0.5 darab lime leve
- 1 darab kimagozott paradicsom
- 1 darab korianderzöld csokor
- 1 evőkanál opcionális: chili vékonyra vágva
- 1 csipet só, bors
Elkészítés:
2. Villával törd darabosra
3. Keverj bele nagyon finomra vágott lilahagymát
4. Tehetsz bele kevés vékonyra karikázott chilipaprikát
5. Szintén mehet bele igen apróra kockázott kimagozott (!) paradicsom
6. Keverd bele a lime levét, óvatosan adagold
7. Ha szereted, mehet bele az apróra vágott koriander-levél