Duplán kókuszos ragacsos rizs: szépen szeletelhető lesz

kokuszos-ragacsos-rizs2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kedveled a tejberizst, ezt a különleges, duplán kókuszos süteményt is imádni fogod, nem lehet betelni vele!

Ha szereted a kókuszt, kötelező kipróbálnod a Fülöp-szigetek különleges édességét, amely a Bibingkang nevet viseli! Ennek a süteménynek kókuszos ragacsos rizs az alapja, amelyet kókuszkrémből készült karamell borít. Mennyeien hangzik, és pont olyan finom is!

Az elkészítése nem különösebben bonyolult, de rá kell szánni az időt: mind a rizs, mind a karemell főzése időigényes, illetve az összeállított desszert még a sütőben is eltölt majdnem egy órát.

Bár kevés hozzávalóból készül a desszert, nem mindegy, milyet szerzel be belőlük: fontos, hogy ne a híg kókuszitallal, hanem a konzerves kókusztejjel dolgozz, a tetejéhez pedig a még sűrűbb kókuszkrémet válaszd. A rizs fajtája is kulcsfontosságú, ez a recept csak ragacsos rizzsel működik, ezt ázsiai boltokban biztosan találsz.

Kókuszos ragacsos rizs

kokuszos-ragacsos-rizs

Hozzávalók 24 szelethez

Ragacsos rizs:

  • 800 ml kókusztej (sűrű, konzerves)
  • 400 g ragacsos rizs
  • 100 g cukor
  • 1 csipet

Teteje:

  • 400 ml kókuszkrém (dobozos)
  • 200 g barna cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki egy 23x33 centis tepsit sütőpapírral.

A rizst mossuk át egy szűrőben, majd csöpögtessük le. A kókusztejjel együtt tegyük egy lábasba. Addig melegítsük, míg forrásnak indul. Ekkor vegyük kicsire a lángot, majd gyöngyözve főzzük, míg a rizs magába nem szívja a kókusztej nagy részét, be nem sűrűsödik. Ne hagyjuk magára, időközönként keverjük meg. 

Ekkor adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd főzzük további 3-4 percig, míg egészen sűrű és ragacsos lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, és borítsuk az előkészített tepsibe, egyenletesen oszlassuk el benne.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

A tetejére valókat melegítsük össze egy kis lábasban. Gyöngyözve főzzük a keveréket, míg sűrűsödik, szirupos állaga lesz. Ekkor öntsük a ragacsos rizs tetejére, oszlassuk el rajta. 

Toljuk az egészet a sütőbe kb. 45-55 percre, míg a teteje sűrű, ragacsos és sötétbarna nem lesz. Vigyázzunk, meg ne égjen, inkább nézzünk rá félidőben, mert az idő sütőtől függően változhat. 

Hagyjuk teljesen kihűlni, és tegyük hűtőbe pár órára, hogy szép szeleteket tudjunk vágni belőle.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük