A békebeli és a nagyon mai: tejespite kétszer. Nagyimódra, és mindenmentesen is tökéletes
Hagyományos tejes pite
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a tipikus francia nyári desszert, a tejes pite sok tejjel, tejszínnel, némi liszttel, tojással és gyümölccsel. Sokféleképpen variálható, málnával, barackkal, eperrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is nagyon finom.
A franciák eredetileg gyakran készítik fekete cseresznyével is a tejpitét. Nyári piacon nálunk is kapható, érdemes kipróbálni, mert sokkal markánsabb íze van egy sütiben, mint a hagyományos cserkónak.
A franciáknál egyébként léteznek sós clafoutis-k is, találkoztunk már paradicsomos, parmezános, sajtos és cukkinis clafoutis-val is, melyek akár könnyű vacsoraként, grillköretként is bevethetők.
Mehet bele még
Az a legjobb a clafoutis-ban, hogy sokféleképpen variálható. A gyümölcsök mellett jól tolerálja az alkoholt is: cseresznyepálinkával, barackpálinkával bátran meglocsolhatjuk a gyümölcsöket, és ha már így belejöttünk, nyugodtan “dúsítsuk” mandulával, mogyoróval is, ártani nem fog neki! Langyosan a legjobb, tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatunk mellé akár vaníliafagylaltot is. Legalul pedig a mentes verzió receptjét is olvashatjátok.
Hagyományos tejes pite
Hozzávalók 1 adaghoz
- 185 mililiter tejszín
- 125 mililiter tej
- 3 darab tojás
- 6 dekagramm cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 50 dekagramm cseresznye (nálunk magozva, de az eredeti francia receptben maggal együtt kerül bele)
- 8.5 dekagramm liszt
- 1 evőkanál cseresznyepálinka (elhagyható)
Elkészítés:
2. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és a pitesütőformába szórjuk.
3. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük.
4. Apránként hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, folyamatosan keverve, míg végül egy csomómentes, sűrű palacsintatésztát kapunk.
5. A masszát a gyümölcsre öntjük, sütőbe toljuk, és 35-40 percig sütjük.
Lehet ez tej- és gluténmentes is!
Ha valamilyen diétás, allergiás vagy egyéb megfontolásból jobban örülnél egy "mentes" receptnek, akkor a süti tésztájába a fentiek helyett ezeket tedd:
300 ml mandulatej
1 tk vaníliakivonat (házi)
3 db tojás
6 dkg nyírfacukor
7 dkg darált mandula
2 evőkanál durvára vágott mandula
40 dkg sárgabarack
Az elkészítés menete nagyjából ugyanaz, először szórd a formába a gyümölcsöt.
Utána keverd ki a tojást a nyírfacukorral, vaníliával, majd add hozzá a darált mandulát.
Most mehet bele a mandulatej és a durvára vágott mandula.
A masszát a gyümölcsre öntjük, és 180 fokon 35-40 percig sütjük.