Fahéjas almakompót: fedezzük fel újra a békebeli ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tegye fel a kezét, akinek az almakompótról nem a diéta vagy a lábadozás jut eszébe. Bár én is kaptam betegség után belőle, mégis inkább a nagymamám jut eszembe, akinél mindig volt egy befőttesüvegben almakompót.
Az a jó az almakompótban, hogy azokat az almákat is felhasználhatjuk hozzá, amelyeket már nem ennénk meg. Én például csak az igazán kemény almákat szeretem, amikbe, ha beleharapok, csak úgy harsognak a fogam alatt.
A legegyszerűbb változat a legfinomabb, de lehet variálni. Az a jó, hogy bármilyen alma passzol hozzá, sőt, lehet vegyesen is. Én meghámozom, de lehet héjastul is csinálni, lehet cikkekre, de kockákra is vágni, szóval a lehetőségek tárháza végtelen.
Az almakompót trükkjei
Az elkészítése sem túl időigényes, pár pici trükkje van, hogy igazán finom legyen. Az egyik ilyen, hogy a főzővízbe mindig tegyünk egy kis citromlevet, hogy az alma ne barnuljon meg. Az almakompót klasszikus fűszerei a fahéj és a szegfűszeg, de nagyon jól passzol hozzá a vanília is, illetve egy szem csillagánizs is fantasztikus aromát tud adni neki. Az almát nem kell teljesen puhára főzni, mert úgyis tovább puhul, elég megvárni, hogy kicsit áttetszővé váljon.
Az almakompót finom önmagában is, de húsok mellé is kiváló, sőt, turmixolva a császármorzsa tökéletes kiegészítője.
Almakompót
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm alma
- 1 darab citrom
- 1 darab fahéj (rúd)
- 3 darab szegfűszeg
- 2 evőkanál cukor, méz vagy édesítő (opcionális)
Elkészítés:
Az almát hámozzuk meg és vágjuk cikkekre. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami épp ellepi, az alma úgyis ereszt még levet. A vízbe öntsünk bele a citrom levéből, tegyük bele a szegfűszeget és a fahéjat. Ízlés szerint tegyünk hozzá cukrot vagy édesítőt. Ha mézzel szeretnénk ízesíteni, akkor csak a legvégén tegyük hozzá, amikor már a kompót langyos, hogy a méz ne veszítse el a tápanyagait.
Amikor a gyümölcs kicsit áttetszőbb lesz, vegyük le a tűzról. A szegfűszeget vegyük ki belőle. Langyosan is finom, de aki hidegen szereti, tegye a hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.
Fotó: Getty Images