![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így biztosan nem lesz száraz a diós bejgli – Almától lesz még finomabb a töltelék
![abcover](https://kep.index.hu/1/0/3458/34587/345871/34587119_2647979_168bc01092d0cab9960330bf86c52eb8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A bejgli hagyományos hazai kedvenc, ami nélkül nincs karácsony. A gyönyörű és finom süti leggyakrabban diós változatban készül el, de almával és mazsolával még izgalmasabb lesz.
A tradicionális kedvenc legtöbbször mákos és diós töltelékkel készül. A népi hiedelem szerint azért sütik meg a finomságot az évvégi ünnepnapokon, hogy bőséget hozzon a házhoz, illetve elvegye a rontást. Szokták diós vagy mákos tekercsnek is nevezni. Karácsonykor fogyasztva boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít.
Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény Európában a 14. század óta ismert. Azóta a hagyományos, megszokott töltelékek sokat változtak, a tekercsek készülhetnek gazdagabban, például a mákoshoz lehet tenni meggyet, de a gesztenyés-szilvás is nagyon népszerű, illetve káposztával vagy sütőtökkel is készülhet a bejgli. Ha diós változat kerülne az asztalra, akkor fahéjjal, mazsolával és almával érdemes bekeverni a tölteléket.
Almás-diós bejgli
![arct](https://kep.index.hu/1/0/3458/34587/345870/34587087_3b1071cd7643d40f49037b415f9d5e56_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 12 dekagramm vaj
- 30 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 1 deciliter tej
- 3 dekagramm porcukor
- 10 gramm élesztő (friss)
- 1 darab tojássárgája
- 1 darab tojás (kenéshez)
A töltelékhez:
- 20 dekagramm alma
- 50 dekagramm darált dió
- 5 dekagramm cukor
- 1 darab citrom (kezeletlen)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál baracklekvár
- 15 dekagramm mazsola
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, morzsoljuk hozzá a vajat, a sót keverjük el benne.
A szobahőmérsékletű tejben keverjük el a porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tojássárgáját is keverjük bele, majd adjuk a lisztes keverékhez és gyúrjunk belőle sima tésztát, amit osszunk két részre. A cipókat csomagoljuk folpackba, 30 percre tegyük hűtőbe.
A töltelékhez az almát reszeljük le, majd egy edényben pároljuk, fontos, hogy ne maradjon alatta nedvesség. A kihűlt, párolt reszelt almához keverjük hozzá a darált diót és a mazsolát, cukrot, a citrom reszelt héját és a fahéjat.
Mind a két tésztát tiszta, lisztmentes munkalapon nyújtsuk ki 25x15 centiméteres téglalappá. A lapokat kenjük meg baracklekvárral. A tölteléket megfelezve oszlassuk el a lapokon úgy, hogy a széleitől 1 centimétert hagyjunk szabadon. A két rövidebb szélén lévő, szabadon hagyott tésztarészt hajtsuk a töltelékre, majd a hosszabbik szélétől kezdve szorosan tekerjük fel.
A bejgliket fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg felvert tojássárgájával és tegyük hűtőbe 10 percre. Utána a megszáradt tojássárgájára tojásfehérjét kenjünk, szobahőmérsékleten 25-30 percet pihentessük, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval szurkáljuk meg a bejglit. 160 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!