Foszlós, almás-fahéjas csiga rengeteg töltelékkel: tökéletes, édes napindító

almáscsiga
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Frissen, melegen a legfinomabb, de másnap is tökéletes, nagyon puha és szaftos marad.

Bár itthon a kakaós és a fahéjas csiga hódít, rengeteg mindennel fel lehet dobni a megszokott receptet. A fahéj párja az alma, nem csak pitében és rétesben, de csigában is szuperül működnek együtt. 

Azért, hogy még finomabb legyen a töltelék, az almát vajjal és cukorral kell karamellizálni, így kerül az omlós kelt tésztába. A süti tetejét pedig krémsajtos vajkrém díszíti, ettől picit édesebb, még szaftosabb és sokkal különlegesebb lesz az összhatás.

Nem csak melegen, hidegen is nagyon finom az almás-fahéjas csiga, szuper napindító vagy uzsonna lehet, ráadásul könnyű becsomagolni, bárhová magaddal viheted.

Almás-fahéjas csiga

almáscsiga2

Hozzávalók 12 darabhoz:

Tészta:

  • 1 csomag instant élesztő
  • 125 milliliter kézmeleg víz
  • 50 gramm cukor
  • 125 milliliter kézmeleg tej
  • 75 gramm olvasztott vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • 600 gramm liszt

Töltelék:

  • 5 darab alma (Granny Smith)
  • 100 gramm cukor
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 200 gramm barna cukor
  • 2 evőkanál fahéj

Máz:

  • 4 evőkanál vaj
  • 60 gramm krémsajt
  • 150 gramm porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Keverjük össze a kézmeleg vizet, a cukrot és az élesztőt, tegyük félre 5 percre. 

Egy nagy tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a kézmeleg tejet, a tojást és a sót. Keverjük bele az élesztős vizet is. Adjuk hozzá a lisztet kisebb adagokban, egyszerre mindig 1 bögrényit. Fakanál segítségével keverjük el alaposan a lisztet a többi hozzávalóval, majd adjuk hozzá a következő adagot, míg össze nem áll a massza. Ha összeállt, borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd 5-10 percig dagasszuk a tésztát. Tegyük a tésztát egy kivajazott tálba, fedjük le, majd meleg helyen kelesszük 90 percig.

Töltelék:

Amíg kel a tészta, foglalkozzunk a töltelékkel. Az almákat pucoljuk meg, kockázzuk össze. 

Tegyünk 5 evőkanál vajat egy serpenyőbe, olvasszuk meg. Ha megolvadt, adjuk hozzá az almát és a cukrot, majd addig melegítsük, míg a cukor meg nem olvad. Akkor jó, mikor karamellizálódott és bevonja az almakockákat. Tegyük félre hűlni.

Összeállítás:

Ha a tészta megkelt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 40x60 centiméteres téglalapra. Kenjünk szét rajta 2 evőkanálnyi puha vajat, de a széleken hagyjunk ki 1-2 centi helyet.

A barna cukrot keverjük össze a fahéjjal, majd szórjuk rá a vajra. A karamellizált almakockákat szórjuk a fahéjas cukor tetejére, lehetőleg egyenletesen, mindenhova jusson belőle. A hosszabbik oldalától kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Vágjuk a tekercset 5 centi széles darabokra, így 12 csigánk lesz.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x33 centis tepsit, majd tegyük bele a csigákat, hagyjunk köztük 3 centi helyet. Fedjük le a tepsit, majd így is hagyjuk kelni a tésztát 60 percig.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Süssük a csigákat 20 percig, míg a szélük aranybarna nem lesz. Hagyjuk őket hűlni 15 percig, addig készítsük el a mázat.

Máz:

A puha krémsajtot, vajat, porcukrot és vaníliát keverjük habosra robotgép segítségével. Ha a csigák kihűltek, a vajkrémmel tálaljuk őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük