
Almás, fahéjas karácsonyi kuglóf: kevert tésztából pillanatok alatt kész

Az almás, fahéjas karácsonyi kuglófba többféle ünnepi fűszer és aszalvány kerül, a tetejét pedig cukormáz koronázza meg.
A puha, illatos kuglóf hosszú idők óta hozzátartozik az ünnepekhez, így a karácsonyhoz is. Nagyanyáink leginkább kelt tésztából készítették, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha a kevert változatot teszed az asztalra, hiszen a tésztát 15 perc alatt összeállíthatod.
A karácsonyi sütit dobd fel az ünnep kedvenc fűszereivel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, továbbá kerülhetnek bele különféle aszalványok is. Almával sokféle tésztát finomabbá tehetsz, a piték és a torták mellett a kuglófot is. A gyümölcs a sütit puhává, szaftossá varázsolja, és attól sem kell félni, hogy másnapra kiszárad.
A hófehér cukormáznak köszönhetően a kuglóf dércsípte hatást kelt, és tálalás előtt még különféle karácsonyi motívumokkal is dekorálható.
Almás, fahéjas karácsonyi kuglóf

Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 2 db alma
- 1 teáskanál citromlé
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 25 dkg liszt
- 10 dkg dió
- 10 dkg mazsola
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés:
Az almát pucoljuk meg, reszeljük le, vagy vágjuk kis kockákra, és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
A vajat és a kétféle cukrot keverjük ki jó habosra, és egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Forgassuk hozzá a sütőporral, a szegfűszeggel és a fahéjjal vegyített lisztet, majd dolgozzuk simára a masszát. Tegyük hozzá az almát, a kis darabokra vágott diót és a mazsolát.
Egy kuglófformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel, és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük körülbelül 50 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát. Ha a kuglófba szúrt hegyes kést vagy tűt üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.
A mázhoz a porcukrot kevés vízzel keverjük simára, majd csorgassuk a kuglófra. Díszítsük ízlés szerint ünnepi figurákkal, és még porcukorral is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!