Almás, fahéjas karácsonyi kuglóf: kevert tésztából pillanatok alatt kész

karacsonyi-kuglof
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almás, fahéjas karácsonyi kuglófba többféle ünnepi fűszer és aszalvány kerül, a tetejét pedig cukormáz koronázza meg.

A puha, illatos kuglóf hosszú idők óta hozzátartozik az ünnepekhez, így a karácsonyhoz is. Nagyanyáink leginkább kelt tésztából készítették, de sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha a kevert változatot teszed az asztalra, hiszen a tésztát 15 perc alatt összeállíthatod. 

A karácsonyi sütit dobd fel az ünnep kedvenc fűszereivel, a fahéjjal, a szegfűszeggel, továbbá kerülhetnek bele különféle aszalványok is. Almával sokféle tésztát finomabbá tehetsz, a piték és a torták mellett a kuglófot is. A gyümölcs a sütit puhává, szaftossá varázsolja, és attól sem kell félni, hogy másnapra kiszárad.

A hófehér cukormáznak köszönhetően a kuglóf dércsípte hatást kelt, és tálalás előtt még különféle karácsonyi motívumokkal is dekorálható.

Almás, fahéjas karácsonyi kuglóf

karacsonyi-kuglof-kevert-tesztabol

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 2 db alma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg mazsola

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Az almát pucoljuk meg, reszeljük le, vagy vágjuk kis kockákra, és locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.

A vajat és a kétféle cukrot keverjük ki jó habosra, és egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Forgassuk hozzá a sütőporral, a szegfűszeggel és a fahéjjal vegyített lisztet, majd dolgozzuk simára a masszát. Tegyük hozzá az almát, a kis darabokra vágott diót és a mazsolát.

Egy kuglófformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel, és simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben, 170 fokon süssük körülbelül 50 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát. Ha a kuglófba szúrt hegyes kést vagy tűt üresen húzzuk ki, kivehetjük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.

A mázhoz a porcukrot kevés vízzel keverjük simára, majd csorgassuk a kuglófra. Díszítsük ízlés szerint ünnepi figurákkal, és még porcukorral is megszórhatjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük