Illatos, isteni almás-fahéjas zabkeksz: ezt válaszd, ha nassolnál valamit

zabkeksz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem tudsz lemondani az édes ízről, keress egészségesebb alternatívákat, ez az almás zabkeksz tökéletes választás.

Ebből a zabkekszből bátran nassolhatsz, habár nem cukormentes, ugyanis mézzel készül, sokkal egészségesebb választás, mint a hagyományos fehér liszttel és cukorral készült változatok. A zabpehely és a teljes kiőrlésű liszt is rostdúsak, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így sokáig eltelítenek, és nem emelik meg a vércukorszintedet sem. Reggelire is tökéletes választás ez a zabkeksz, hogy energikusan induljon a napod.

Na és mitől lesz igazán finom ez a rostdús nassolnivaló? Az almától és a fahéjtól, az almás pite ízét adja vissza, csak éppen keksz formájában és egészségesebb kiadásban. A gyümölcsöt egészen apróra kell vágni, nagyjából 0,5x0,5 centis kockákat kell kapnod.

Vigyázz, hogy ne süsd túl a kekszeket, melegen még túl puhánnak tűnnek majd, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak. Ez az almás zabkeksz nem lesz ropogós, inkább omlós, tökéletes választás önmagában is.

Almás-fahéjas zabkeksz

zabkeksz

Hozzávalók 15 darabhoz:

  • 100 gramm zabpehely (apró szemű)
  • 90 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 30 gramm vaj
  • 1 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 150 gramm méz
  • 1 közepes darab alma (Idared)
  • 1 kk citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az almát mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk ki a magházát, majd vágjuk egészen apró kockákra. Tegyünk rá egy kevés citromlevet, keverjük vele össze.

Keverjük össze egy tálban az átszitált lisztet, a sütőport, a zabpelyhet, a fahéjat és a sót.

Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot és a tojást. Keverjük bele a mézet is.

Forgassuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez, keverjük egyneműre a tésztát. Forgassuk bele az almát, majd tegyük a hűtőbe pihenni 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.

Fagyiskanállal tegyünk kupacokat a sütőpapírra, hagyjunk köztük helyet. Picit lapítsuk ki őket. 

Toljuk a sütőbe 11-13 percre. Amikor az aljuk halványbarna, készen vannak.

Hagyjuk a tepsin kihűlni őket, úgy szilárdulnak meg a kekszek.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük