
Kívül ropogós, belül lágy almás fánk – Maceramentes recept dagasztás és kelesztés nélkül

Az almás fánk a világ legegyszerűbb olajban sült finomsága, hiszen megússzuk a tészta dagasztását és hosszas kelesztését.
Az egyszerű, mégis elképesztően finom almás fánk tésztáját csak összekeverjük, beletesszük a reszelt vagy kockázott almát, majd fagyiadagoló segítségével forró olajba szaggatjuk, aranybarnára sütjük, és már falatozhatjuk is.
Habár egyszerű desszertről van szó, a tésztát sokféleképpen izgalmassá tehetjük. Kerülhet bele fahéj, hiszen jól illik az intenzív aromájú fűszer a gyümölcshöz, de vaníliakivonat is mehet bele, ha pedig nem félünk a különlegesebb ízektől, szegfűbors és szerecsendió párosával is készíthetjük. A tésztába bármilyen fajtájú alma keverhető, én azonban a savanykásabb zöldet részesítem előnyben.
A joghurt minden sütemény tésztáját extra puhává teszi, így érdemes belőle keveset a tésztába keverni - de el is hagyható. A gyors almás falatokat vegánok is elkészíthetik, csak hagyják ki a tojást és növényi tejtermékekkel dolgozzanak.
Almás fánk

Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm liszt
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál cukor
- 250 milliliter tej
- 4 evőkanál vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 2 darab alma
- olaj a sütéshez
- porcukor (tetejére)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat tálba öntjük és egybekeverjük.
A tejbe belekeverjük az olvasztott vajat, joghurtot, a tojásokat, majd a lisztes keverékkel is egybeforgatjuk.
A megtisztított almákat lereszeljük vagy kockára vágjuk, alaposan a masszába forgatjuk, majd fagyiadagoló vagy kanál segítségével forró olajba szaggatjuk. A fánkot aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!