Almás pite dzsem: töltelékként és lekvárként is megállja a helyét
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Az almás pite igazi nosztalgia, de nem csak a sütemény maga, az alma és a fahéj párosa önmagában is csodálatos.
Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné az almás pitét, főleg, ha jó sok fahéjjal készül. Az illata az őszt, az íze a gyermekkort idézi meg, amikor a nagymama sütögette a finomabbnál finomabb süteményeket.
A cukor mennyiségén nyugodtan változtassunk
Ez a dzsem ugyanezeket az ízeket és illatokat idézi fel, csak éppen lekvár formájában: kenhetjük kenyérre, kekszre, betölthetünk vele piskótát, számos felhasználási módja van. Az eredeti recept nagyon sok cukrot írt elő, már így is módosítottam az arányokon, de ha édes almához jutunk, akkor még ennyi sem kell hozzá. Mivel pektin is kerül bele, ami zselésíti, így nincs szükség a magas cukortartalomra.
Almás pite dzsem
Hozzávalók 15 decihez
- 4 bögre alma (hámozott, kimagozott, apróra darabolt)
- 1.5 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál gyömbér
- 3 bögre cukor
- 0.5 bögre nádcukor
- pektin (a csomagoláson megadott arány alapján)
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Az almákat pucoljuk meg, szedjük ki a magházukat, majd daraboljuk egészen apróra. A mérőbögrénkbe adagoljuk bele az almát, majd minden egyes bögre almát öntsünk fel vízzel, majd - a vízzel együtt - öntsük át egy kis lábosba. Adjuk hozzá a pektint, a vajat, a citromlevet és a fűszereket, melegítsük össze.
Ha elkezd forrni, adjuk hozzá a kétféle cukrot, ízlés szerint lehet többet és kevesebbet is, majd ezekkel együtt is forraljuk fel, míg el nem olvadnak teljesen. Közben folyamatosan kevergessük.
Ha a cukorral együtt is felforrt, vegyük le a tűzről, szedjük le a habot a tetejéről. Öntsük a dzsemet az előkészített, felmelegített befőttesüvegekbe, de hagyjunk a tetején kb. 1 cm helyet. Szorosan tekerjük rá a tetejét.
Vizes dunsztolással tegyük el őket, vagyis tegyük őket vízfürdőbe, 10 percig főzzük, majd ha kihűltek, mehetnek a kamrába.
Fotó: Getty Images