Császármorzsa új köntösben: diós-mazsolás palacsinta az alapja

Nyomtatás
csaszarmorzsa
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bajorországban a császármorzsa inkább egy rántott palacsinta, mintsem morzsa, és most azt is megmutatjuk, hogyan készül.

A császármorzsa gyermekkorunk egyik kedvenc édessége. Ezt a finomságot azonban nemcsak búzadarából készíthetjük el, hanem palacsintatésztából is, ahogyan az osztrákoknál és a bajoroknál szokás.

Az új köntösbe öltöztetett császármorzsa valójában nem is morzsa, hanem apróbb darabokra szaggatott, habkönnnyű palacsintatészta, amit általában rumba áztatott mazsolával sütnek és vaníliafagylalttal tálalnak. Ezúttal mi még annyi csavart vittünk ebbe a desszertbe, hogy a sima mazsola helyett aranymazsolát választottunk, és egy kis apróra vágott dióval is megkínáltuk a sűrű tésztát. 

Császármorzsa új köntösben

csaszarmorzsa

Hozzávalók 2 személyre

A császármorzsához:

  • 3 ek aranymazsola
  • 3 ek dió apróra vágva
  • 1.5 dl rum
  • 200 g liszt
  • 30 g barna cukor
  • 1 csipet
  • 2 db közepes tojás
  • 300 ml tej
  • 2 ek sótlan, olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)

A sütéshez:

  • 4 ek vaj

A tálaláshoz:

  • 1 ek apróra vágott dió
  • 2 gombóc vaníliafagyi
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát és az apróra vágott diót áztassuk be a rumba.

A császármorzsához egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, az olvasztott vajat, a cukrot, a sót, a tojások sárgáját és a tejet. A cél, hogy sima, sűrű tésztát kapjunk.

Egy másik tálban egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan forgassuk bele a sűrű masszába.

Egy nagy és lapos serpenyőben (22-24 cm-es átmérőjű) olvasszuk fel a vaj felét, és amikor már nagyon forró, lassan öntsük bele a tésztát. (Mivel ez a mennyiség 2 adag tésztához elegendő, így 2x2 evőkanál vajat fogunk elhasználni a sütéshez.)

Közepes lángon süssük a palacsintatésztát kb. 6-7 percig, és félidőnél óvatosan lessünk alá egy fakanállal vagy spatulával, hogy átsült-e az alja. Ha igen, a nyers felét szórjuk meg az aprított dió és a mazsola felével, majd határozott mozdulattal fordítsuk át a palacsintát, hogy a másik oldala is átsüljön. Mivel a mazsolát és a diót alkoholban áztattuk, így célszerű lejjebb venni a lángot, hogy ne piruljon túl a palacsinta másik fele.

Ha elkészült, egy spatula vagy fakanál segítségével negyedeljük fel még a serpenyőben, majd hintsük meg egy kevés porcukorral és fordítsuk meg a darabokat, hogy enyhén karamellizálódjanak.

Szedjük tányérra, szaggassuk további kisebb darabokra, és ismét hintsük meg porcukorral. Aprított diódarabokkal és vaníliafagylalttal fogyasszuk.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon