Ellenállhatatlan almás rétes rummal megbolondítva: a tökéletes vasárnapi desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zamatos tölteléket mazsolával vagy durvára vágott mandulával is dúsíthatod, úgy még finomabb lesz a mutatós desszert.
A mamák egyik specialitása a rétes, a házi tészta elkészítéséhez idő és türelem kell, ha azonban egyszerűbbre vennéd, akkor használj bolti rétestésztát.
A rétes édes és sós töltelékkel is készülhet, az édes verziók közül az almás az egyik legfinomabb. Érdemes savanykásabb zamatú gyümölcsből készíteni a tölteléket, mely a rumtól és a fahéjtól lesz igazán különleges. Ha ennél is ínycsiklandóbban szeretnéd kipróbálni, akkor adj az almához mazsolát vagy durvára vágott diót, kesudiót, mandulát, tálalásnál pedig tejszínhab vagy vaníliasodó is kerülhet mellé.
Almás, rumos rétes
Hozzávalók 4 személyre
- 150 g vaj
- 1 csipet só
- 50 dkg alma
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 30 dkg készen kapható rétestészta
- 1 darab tojás a tészta kenéséhez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajat barnítsuk meg, vagyis hevítsük habzásig, sózzuk, majd amikor felhabzik, addig melegítsük, míg zsemleszínű lesz, érezhetővé válik a diós aromája. Az elkészült vajat hűtsük ki.
Az almát pucoljuk meg, majd vágjuk közepes méretű kockákra, forgassuk egybe a cukorral, zsemlemorzsával, rummal, vaníliás cukorral és a fahéjjal.
A bolti rétestésztát tekerjük ki, a lapokat tegyük egymásra, kenjük meg a barnított vajjal, utána helyezzük rá a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel.
A tésztát felvert tojással kenjük meg, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarna lesz.
Az almás rétest porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images