Habcsók vagy olasz macaron, mindegy hogy hívjuk, az amaretti nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az amaretti keksznél nem sok finomabb nassolnivaló van - sok-sok mandula, tojáshab és Amaretto likőr alkotja. Hát lehet ezt nem szeretni?
Az olasz aprósütemény, ha úgy tetszik, az olaszok habcsókja, kívül ropogós, belül puha, picit ragacsos, ráadásul teljesen gluténmentes, úgyhogy jó választás lehet a gluténérzékenyek számára is.
Maradékfelhasználó recept
Biztosan veletek is sokszor előfordul, hogy marad egy csomó tojásfehérjétek - mert a sárgáját felhasználjátok különböző főzött krémekbe, süteményekbe vagy majonézbe - és nem tudtok velük mit kezdeni. Én legtöbbször sima habcsókot sütök belőlük, pedig pár egyszerű alapanyag hozzáadásával ezt a csodálatos amaretti kekszet is elkészíthetném.
Szerintem nem érdemes kihagyni az Amaretto likőrt az olasz finomságból, de ha kisgyerekek is ennének belőle, akkor mandulaaromával lehet helyettesíteni.
Légmenetesen lezárt dobozban vagy üvegben 3-4 napig elállnak a kis kekszek. Ha azt hinnétek, hogy nem fognak elfogyni ennyi idő alatt, nagyot tévedtek - ebből az adagból 30-35 darab keksz jön ki, amelyek valószínűleg a másnapot sem fogják megérni.
Amaretti keksz
Hozzávalók 30 adaghoz
- 3 darab tojásfehérje
- 280 gramm őrölt mandula vagy mandulaliszt
- 280 gramm porcukor
- 0.25 teáskanál vaníliakivonat
- 30 milliliter Amaretto likőr
- opcionális porcukor (hempergetéshez)
Elkészítés:
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá. Óvatosan keverjük bele az őrölt mandulát, porcukrot és a vaníliakivonatot. Lassan adagoljuk hozzá az Amaretto likőrt is. Olyan sűrűségű masszát kell kapnunk, amit lehet formázni. Körülbelül diónyi golyókat formáljunk a tésztából.
Ha édesebbre szeretnénk a kekszeket, akkor tegyünk egy adag porcukrot egy tányérra, és hempergessük meg benne a megformázott golyókat, így tegyük őket a sütőpapírra.
Hagyjunk köztük egy kis helyet, sütés közben nőni fognak. Egy kicsit nyomkodjuk le a tetejüket, majd mehetnek a sütőbe 15 percre.
Fotó: Getty Images