Amerikai chilis hot dog: csípős, darált húsos ragu kerül a kiflibe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kifli és virsli, egyszerű harapnivalónak hangzik, pedig a hot dog elképesztően sok variációban készülhet, szerényen vagy gazdagon, mindent lehet rá mondani, csak azt nem, hogy unalmas.
A hot dog Amerika egyik jelképes street foodja, nem csak az utcákon találkozhat vele az ember, ha az USA-ba látogat, vásárokon és sporteseményeken, különösen a baseballmeccseken kedvelt ennivaló. Persze nem kell rögtön repülőre pattannod, ha hot dogra vágysz, varázsold az otthonodba Amerikát, baráti összejövetel alkalmával tökéletes harapnivaló.
A hot dog legegyszerűbb verziója, ha a kiflibe virsli, ketchup és mustár kerül. Mindig jó minőségű, magas hústartalmú virslit válassz. Főve vagy sütve is készülhet, legyél kreatív, pakolj mellé savanyúságot, vagy próbáld ki darált hússal. Ha még merészebb lennél, bab is kerülhet a raguba, ha pedig rákaptál a hot dogra, legközelebb próbáld ki a chicagóiak kedvencét, vagy a gyerekek által dicsőített corn dogot.
Amerikai chilis hot dog
Hozzávalók 4 darabhoz
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál chlilipehely
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 250 g darált hús (marha vagy sertés)
- 300 g hámozottparadicsom-konzerv
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 4 darab virsli
- 4 darab hot dog kifli
- lila hagyma ízlés szerint
- erős paprika ízlés szerint
- reszelt sajt ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Körülbelül 2 perc után a köményt, chilipelyhet és a füstölt paprikát szórjuk rá, végül pedig a darált húst is keverjük a hagymához. Körülbelül 15 perc múlva a hámozott paradicsomot keverjük a húshoz, majd 5-8 perc múlva a sűrített paradicsomot is.
A darált húsos ragut fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval, főzzük még 8-10 percig alacsony láng felett.
A virsliket grillen vagy serpenyőben pirítsuk meg.
A hot dog kiflit vágjuk félbe és helyezzük bele a virslit, majd szedjünk rá a húsos raguból, ha pedig szeretnénk, megszórhatjuk még finomra vágott lila hagymával vagy paprikával, és még reszelt sajt is kerülhet a tetejére.
Fotó: Getty Images