![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tökéletes a chicagói hot dog – A mákkal szórt kifli receptjét is mutatjuk
![chcover](https://kep.index.hu/1/0/3411/34113/341130/34113069_2612157_66c3f365b2bc2b7be11e03997556d5d2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szelek városában a hot dog a legnépszerűbb utcai étel, sokkal kelendőbb, mint bármelyik más gyorskaja.
Amikor Chicagóba látogat az ember, kötelező megkóstolni a helyiek legnagyobb kedvencét, a hot dogot, ami nem csak ízben, látványban is lenyűgöző. A kedvelt virslis kifli az amerikai gazdasági válság alatt született az 1930-as években, akkoriban kiflis lakomának nevezték, hiszen laktató volt és jó áron jutottak hozzá az emberek. Amerikában Chicago az a város, ahol a legjobban szeretik a hot dogot.
Mitől olyan különleges?
Már a kifli sem szokványos, amit szó szerint tényleg telepakolnak minden földi jóval. A pékáru puha, bőségesen meg van szórva mákkal, roskadozik a friss zöldségektől, jó minőségű roppanós marhavirslit rejt, amit gőzölgő vízben főznek. A virsli készítésénél fontos momentum, hogy amikor feljön a víz tetejére, akkor vegyük ki, ne hagyjuk tovább benne, nem szabad, hogy megrepedjen. A mákkal borított kifli és a virsli fűszerezése remekül kiegészíti egymást.
A chicagói hot dogban két különleges alapanyag is helyet kap, az egyik az édes-savanyú relish, amihez idehaza nem könnyű hozzájutni, ezért elhagyhatjuk, a másik pedig a fűszersó, amivel Amerikában előszeretettel szórják meg a virslis kifliket.
Chicagói hot dog
![chct](https://kep.index.hu/1/0/3411/34113/341130/34113061_939e6fb6644a3b1c1eb4b868e4158555_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
Feltét
- 6 darab marhavirsli
- 4 darab paradicsom
- 3 darab hagyma
- 4 darab savanyú uborka
- 2 darab csípős paprika (jalapeno)
- ízlés szerint mustár
Buci
- 180 milliliter tej
- 50 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 50 milliliter olvasztott vaj
- 500 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 150 milliliter kefir, tejföl vagy joghurt
- 1 darab tojás
- ízlés szerint darált mák
Elkészítés:
Hot dog buci:
A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.
Keverőtálba öntjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, a közepébe mélyedést ásunk, majd beleütjük a tojást, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a joghurtot, összegyúrjuk, sima, fényes tésztát dagasztunk belőle, amit lefedve 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.
A megkelt tésztát 5-6 darabra osztjuk, először kis zsemléket formázunk belőle, majd henger alakúvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva 1 órát pihentetjük.
A megkelt bucikat felvert tojással megkenjük, ízlés szerint mákkal megszórjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Feltét:
A hagymát finomra vágjuk.
A paradicsomot nagyon vékonyra szeleteljük.
A savanyú uborkát szintén nagyon vékonyra szeleteljük.
A csípős paprikát is vékonyan felszeleteljük - ha nem szeretjük a csípőset, elhagyhatjuk.
A virsliket gőzölgő vízbe tesszük, amikor feljönnek a víz felszínére, elkészültek, kivesszük őket (5-10 perc).
A kiflit felvágjuk, belepakoljuk a virslit, majd mustárt nyomunk rá, utána rátesszük a hagymát, paradicsomot, savanyú uborkát, csípős paprikát. (Ha Chicagóban esszük, a végén nagy adag fűszersóval is megszórják, a hagyma mellé pedig édes relisht is szoktak tenni, amihez hasonlót e szerint a recept szerint készíthettek.)
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!