Így lesz tökéletes a chicagói hot dog – A mákkal szórt kifli receptjét is mutatjuk

chcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szelek városában a hot dog a legnépszerűbb utcai étel, sokkal kelendőbb, mint bármelyik más gyorskaja.

Amikor Chicagóba látogat az ember, kötelező megkóstolni a helyiek legnagyobb kedvencét, a hot dogot, ami nem csak ízben, látványban is lenyűgöző. A kedvelt virslis kifli az amerikai gazdasági válság alatt született az 1930-as években, akkoriban kiflis lakomának nevezték, hiszen laktató volt és jó áron jutottak hozzá az emberek. Amerikában Chicago az a város, ahol a legjobban szeretik a hot dogot.

Mitől olyan különleges?

Már a kifli sem szokványos, amit szó szerint tényleg telepakolnak minden földi jóval. A pékáru puha, bőségesen meg van szórva mákkal, roskadozik a friss zöldségektől, jó minőségű roppanós marhavirslit rejt, amit gőzölgő vízben főznek. A virsli készítésénél fontos momentum, hogy amikor feljön a víz tetejére, akkor vegyük ki, ne hagyjuk tovább benne, nem szabad, hogy megrepedjen. A mákkal borított kifli és a virsli fűszerezése remekül kiegészíti egymást.

A chicagói hot dogban két különleges alapanyag is helyet kap, az egyik az édes-savanyú relish, amihez idehaza nem könnyű hozzájutni, ezért elhagyhatjuk, a másik pedig a fűszersó, amivel Amerikában előszeretettel szórják meg a virslis kifliket.

Chicagói hot dog

chct

Hozzávalók 6 darabhoz

Feltét

  • 6 darab marhavirsli
  • 4 darab paradicsom
  • 3 darab hagyma
  • 4 darab savanyú uborka
  • 2 darab csípős paprika (jalapeno)
  • ízlés szerint mustár

Buci

  • 180 milliliter tej
  • 50 gramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 milliliter olvasztott vaj
  • 500 gramm liszt
  • 1 nagy csipet
  • 150 milliliter kefir, tejföl vagy joghurt
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint darált mák
Recept idők

Elkészítés:

Hot dog buci:

A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverjük a cukrot, lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.

Keverőtálba öntjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, a közepébe mélyedést ásunk, majd beleütjük a tojást, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a joghurtot, összegyúrjuk, sima, fényes tésztát dagasztunk belőle, amit lefedve 1 óra alatt a duplájára kelesztünk.

A megkelt tésztát 5-6 darabra osztjuk, először kis zsemléket formázunk belőle, majd henger alakúvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva 1 órát pihentetjük.

A megkelt bucikat felvert tojással megkenjük, ízlés szerint mákkal megszórjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Feltét:

A hagymát finomra vágjuk.

A paradicsomot nagyon vékonyra szeleteljük.

A savanyú uborkát szintén nagyon vékonyra szeleteljük.

A csípős paprikát is vékonyan felszeleteljük - ha nem szeretjük a csípőset, elhagyhatjuk.

A virsliket gőzölgő vízbe tesszük, amikor feljönnek a víz felszínére, elkészültek, kivesszük őket (5-10 perc).

A kiflit felvágjuk, belepakoljuk a virslit, majd mustárt nyomunk rá, utána rátesszük a hagymát, paradicsomot, savanyú uborkát, csípős paprikát. (Ha Chicagóban esszük, a végén nagy adag fűszersóval is megszórják, a hagyma mellé pedig édes relisht is szoktak tenni, amihez hasonlót e szerint a recept szerint készíthettek.)

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük