![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csokichipsszel gazdagított keksz – Ha így készül, roppanós lesz a tészta
![amerikakekszcover](https://kep.index.hu/1/0/3133/31337/313376/31337673_2406257_f9caa3456ad00039ef758f3763f048b2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tökéletes, amerikai kertvárosban élő családok konyhájában mindig van egy magasan lévő polc, melyen egy méretes keksztároló doboz pihen, telis-tele finom, roppanós kekszekkel.
Az amerikai filmeknek köszönhetően lett népszerű a csokis keksz. A boltok polcain széleskörű választék vár ránk keksz terén, a legjobb azonban az, hogy ezeket a ropogós érméket mi is el tudjuk otthon készíteni. Ráadásul az édes falatokat szinte játszi könnyedséggel dobhatjuk össze.
Sok amerikai kekszreceptet kipróbáltam már, több kedvencem is van, a legjobban azonban ezt a csokichipses változatot szeretem. Sütés előtt a keksz hűtőbe kerül egy órára, csak ezután megy a sütőbe. A hidegen történő pihentetés hozzájárul a roppanóssághoz. Nagy előnye ennek a receptnek, hogy a pihentetési idő után zacskóba csomagolhatjuk a csokidarabos tésztát, majd a fagyasztóba tehetjük. Rohanós napokon érdemes a fagyasztóban tartani ilyen kekszeket, csak kivesszük a tésztát, 20 percig szobahőmérsékleten tartjuk, majd mehet is a sütőbe, az édességprobléma pedig meg van oldva.
Hogyan lesz ropogós?
Egyszerű recept, melynek számtalan változata létezik, bár a hozzávalók szinte mindig ugyanazok, vannak olyan apró titkok, amelyek a tökéletes textúráért felelnek. Az omlósság érdekében érdemes étkezési keményítőt használni, ebben a receptben egy evőkanál kukoricakeményítő kerül a tésztába, amitől tökéletes lesz a keksz állaga. Nem csak a keményítő fontos elem, minél több vajat használunk, annál omlósabb lesz a tészta.
A cukornak is fontos szerepe van, fele sima, fele barna, erre azért van szükség, mert így gazdagabb ízvilága lesz a keksznek, de a süti állagára is hatással van. Ha nagyon ropogósra szeretnénk a kekszet, akkor a cukor arányaival kell játszanunk, én az aranyközéputat szeretem, 100 gramm barna, 100 gramm fehér cukor, de ha extra ropogósra vágyunk, akkor a fehér cukor 140 gramm, a barna pedig 60 legyen.
Amerikai csokis keksz
![akekszct](https://kep.index.hu/1/0/3133/31337/313378/31337837_d81eea0af73ecfa17014672cd803e840_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 115 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 185 gramm liszt
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 260 gramm csokoládéchips
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű puha vajat tegyük egy tálba, öntsük hozzá mind a két cukrot, és egy spatula segítségével dolgozzuk össze. Ezután a tojás és a vaníliakivonat is a tálba kerül, egybedolgozzuk, majd a liszt, só, szódabikarbóna és kukoricakeményítő következik, ezeket átszitálva adjuk a vajas keverékhez, dolgozzuk össze, végül a csokichipset forgassuk a tésztába.
Alapos egybedolgozás után fogjunk egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral. Fagylaltkanál vagy evőkanál segítségével mérjünk a tésztából, formáljunk belőle gömböket, majd tegyük a sütőpapíros tepsire.
A tepsit tegyük 1 órára hűtőbe, utána mehet a légkeveréses sütőbe, 180 fokon, 15-20 perc alatt készülnek el a csokidarabos kekszek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!