Csokichipsszel gazdagított keksz – Ha így készül, roppanós lesz a tészta
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A tökéletes, amerikai kertvárosban élő családok konyhájában mindig van egy magasan lévő polc, melyen egy méretes keksztároló doboz pihen, telis-tele finom, roppanós kekszekkel.
Az amerikai filmeknek köszönhetően lett népszerű a csokis keksz. A boltok polcain széleskörű választék vár ránk keksz terén, a legjobb azonban az, hogy ezeket a ropogós érméket mi is el tudjuk otthon készíteni. Ráadásul az édes falatokat szinte játszi könnyedséggel dobhatjuk össze.
Sok amerikai kekszreceptet kipróbáltam már, több kedvencem is van, a legjobban azonban ezt a csokichipses változatot szeretem. Sütés előtt a keksz hűtőbe kerül egy órára, csak ezután megy a sütőbe. A hidegen történő pihentetés hozzájárul a roppanóssághoz. Nagy előnye ennek a receptnek, hogy a pihentetési idő után zacskóba csomagolhatjuk a csokidarabos tésztát, majd a fagyasztóba tehetjük. Rohanós napokon érdemes a fagyasztóban tartani ilyen kekszeket, csak kivesszük a tésztát, 20 percig szobahőmérsékleten tartjuk, majd mehet is a sütőbe, az édességprobléma pedig meg van oldva.
Hogyan lesz ropogós?
Egyszerű recept, melynek számtalan változata létezik, bár a hozzávalók szinte mindig ugyanazok, vannak olyan apró titkok, amelyek a tökéletes textúráért felelnek. Az omlósság érdekében érdemes étkezési keményítőt használni, ebben a receptben egy evőkanál kukoricakeményítő kerül a tésztába, amitől tökéletes lesz a keksz állaga. Nem csak a keményítő fontos elem, minél több vajat használunk, annál omlósabb lesz a tészta.
A cukornak is fontos szerepe van, fele sima, fele barna, erre azért van szükség, mert így gazdagabb ízvilága lesz a keksznek, de a süti állagára is hatással van. Ha nagyon ropogósra szeretnénk a kekszet, akkor a cukor arányaival kell játszanunk, én az aranyközéputat szeretem, 100 gramm barna, 100 gramm fehér cukor, de ha extra ropogósra vágyunk, akkor a fehér cukor 140 gramm, a barna pedig 60 legyen.
Amerikai csokis keksz
Hozzávalók 4 személyre
- 115 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 185 gramm liszt
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 nagy csipet só
- 260 gramm csokoládéchips
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű puha vajat tegyük egy tálba, öntsük hozzá mind a két cukrot, és egy spatula segítségével dolgozzuk össze. Ezután a tojás és a vaníliakivonat is a tálba kerül, egybedolgozzuk, majd a liszt, só, szódabikarbóna és kukoricakeményítő következik, ezeket átszitálva adjuk a vajas keverékhez, dolgozzuk össze, végül a csokichipset forgassuk a tésztába.
Alapos egybedolgozás után fogjunk egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral. Fagylaltkanál vagy evőkanál segítségével mérjünk a tésztából, formáljunk belőle gömböket, majd tegyük a sütőpapíros tepsire.
A tepsit tegyük 1 órára hűtőbe, utána mehet a légkeveréses sütőbe, 180 fokon, 15-20 perc alatt készülnek el a csokidarabos kekszek.
Fotó: Getty Images