Pufi, levegős amerikai palacsinta ropogós szalonnával és mézzel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amerikai palacsintából sokféle létezik, mi most az igazán ropogós szélű, édes-sós feltéttel érkező verziót próbáltuk ki.
Vastag, de levegős, ropogós szélű, belül mégis buborékos - ilyen az igazi, ideális amerikai palacsinta. A nevén túl csak annyiban hasonlít a miénkhez, hogy serpenyőben kell kisütni, máskülönben mind íze, mind állaga és fogyasztásának formája sem hasonlít hozzá.
Az amerikaiak nem tekerve, hanem feltétekkel megpakolva eszik a palacsintájukat, ráadásul gyakran keverik a sós és édes feltéteket. Így legalább nem kell azon tanakodni, sós vagy édes legyen-e a reggeli.
Mert az amerikai palacsinta tipikusan reggeli étel, nem desszert, de annak egészen királyi, és ha a turmixgépes elkészítési módszert alkalmazzuk, akkor nem is hosszú a vele töltött bíbelődési idő.
Amerikai palacsinta szalonnával és mézzel
Hozzávalók 4 személyre
Palacsinta
- 200 gramm finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 3 darab tojás
- 3 deciliter tej
- vaj a sütéshez
Feltétek
- baconszeletek
- méz/juharszirup
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha mindent egy turmixgépbe teszünk és alaposan leturmixoljuk. Ha ilyen gép nincs kéznél, akkor előbb a tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a felolvasztott, de nem forró vajat, öntsük hozzá a tejet, és ha mindezt jól összekevertük, akkor mehet hozzá az összes száraz alapanyag.
Egy serpenyőt - ami lehetőleg tapadásmentes - felmelegítünk, kis darabka vajat teszünk bele, és kicsi, fél evőkanálnyi adagokban lassan, alacsony hőmérsékleten megsütjük a palacsinták mindkét oldalát.
A kész palacsintákat ropogós szalonnával és mézzel vagy juharsziruppal a tetején tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors