Omlós, vajas pogácsa, ahogy az amerikaiak szeretik – Édes és sós ételek alapja is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az omlós pékárut akár sütés előtt egy nappal össze lehet állítani, a formára vágott tésztát hűtőben kell tárolni, majd amikor szükség van rá, mehet is a sütőbe.
A hihetetlenül omlós tésztájú pogácsa nagy kedvenc az amerikaiak körében, édesen és sósan is szokták fogyasztani. Ha édesen eszik, lekvárral vagy más cukros krémmel kenik meg, ha sósan, levesek vagy tartalmas egytálételek mellé kínálják, de nagyon szeretik még sült húsok mellé és szendvicsekhez használni.
Az amerikai pogácsa vagy biscuit hasonlít az angolok pogácsájára, a scone-ra - látványra és elkészítési módra is. Az amerikai változatnál is lehet játszani a tészta elkészítésével, az alapreceptet érdemes kiegészíteni: az egyik legfinomabb verzióban reszelt sajt kerül a tésztába, amiből, ha olyan kedve van az embernek, a pogácsák tetejére is kerülhet.
A tészta sokkal finomabb lesz, ha sütés előtt hűtőben pihen, ezért előző nap össze lehet készíteni, amikor pedig szükség lesz rá, csak ki kell kapni a jégszekrényből és mehet is a sütőbe.
Amerikai vajas pogácsa
Hozzávalók 8 darabhoz
- 15 dekagramm vaj
- 280 gramm liszt
- szükség szerint liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 250 milliliter tej vagy író
- 10 dekagramm sajt
- 1 darab tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
A lisztet mérjük ki, tegyük keverőtálba. Szórjuk rá a sütőport, cukrot, sót és a kockákra vágott szobahőmérsékletű vajat, kezdjük el egybedolgozni. Ha van konyhai robotgépünk, azt is lehet használni.
A tejhez vagy az íróhoz üssük hozzá a tojást, keverjük egybe.
A sajtot reszeljük le, tegyük keverőtálba, majd félmaréknyi liszttel forgassuk egybe.
A lisztes vajba dolgozzuk bele a tejes, tojásos keveréket, majd a sajttal egybeforgatott lisztet is.
A begyúrt tésztát tegyük liszttel megszórt felületre, kézzel még kicsit dolgozzuk át, majd a tömböt nyújtsuk ki körülbelül 3 centiméteresre.
A kinyújtott tésztát szúrjuk ki pogácsaszaggatóval, vagy vágjunk belőle tetszőleges méretű kockákat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg felvert tojással, 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images