Ropogós nachos édes-csípős feltétekkel - A rásült sajttól lesz ellenállhatatlan

ananászos nachos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon szeretek nassolni, de a klasszikus burgonyachips sosem volt a kedvencem. A szüleim elég korán elmagyarázták, hogy a zacskós chips mennyire egészségtelen, tele van sóval és egyéb adalékanyagokkal, ezért otthon sosem tartottunk, így nem is szoktam rá.

Na, de mi a helyzet a nachossal, ezzel a mexikói eredetű ropogtatnivalóval? Nyilván ez sem a legegészségesebb választás, de ezzel kicsit megengedőbb vagyok. Főleg, hogy annyi finom mártogatóssal és szósszal lehet felturbózni, hogy akár egy finom egytálételt is lehet belőle varázsolni. 

A nachos története

A nachos története 1943-ra nyúlik vissza, amikor egy észak-mexikói városka egyik éttermébe amerikai katonák feleségei tértek be, éppen akkor, amikor a tulajdonos zárni készült. Ignacio Anaya, a tulaj megsajnálta az éhes asszonyokat, és gondolkozott, mit adhatna enni nekik. Talált néhány maradék tortillalapot, kis háromszögekre vágta, megszórta reszelt sajttal és jalapeno paprikával, majd megforrósította. Az asszonyoknak nagyon ízlett a ropogtatnivaló, meg is kérdezték, hogy mit kaptak. A szakács gyorsan kapcsolt, közölte, hogy "Nacho's especiales”, vagyis Nacho specialitását. (Nacho az Ignacio beceneve). Az ételnek persze óriási sikere lett, a tulajdonos más vendégeknek is elkészítette és folyamatosan fejlesztette. Saját éttermet is nyitott Nacho's Restaurant” néven, ahol ez lett a specialitás. 

Nachos a moziban és otthon is

A nachos nálam először a mozihoz kapcsolódott, mindig azt ettem filmnézés közben. Később, amikor megszülettek a gyerekek és rászoktam az otthoni sorozatnézésre, akkor a nachos hozzánk is beköltözött. Készítettem sajtosan, tejfölösen, paradicsomos salsával, guacamoléval, de bab és kukorica is került rá olykor. Ezen a mostani recepten kicsit csavartam egyet, mert az egyik kedvencemet, ananászt tettem rá, méghozzá grillezve. A tetejére rengeteg reszelt sajtot szórtam, rá is olvasztottam, majd ízlés szerint tettem rá jalapeno paprikát. Ez igazából már nem is ropogtatnivaló, hanem tökéletes egytálétel lett. 

Grillezett ananászos-jalapenós nachos

ananászos nachos kicsi

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 150 gramm nachos
  • 0.5 darab ananász (lehetőleg friss)
  • 100 gramm sajt (reszelt)
  • 20 gramm jalapeno paprika
  • 1 evőkanál olivaolaj a grillezéshez
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a tortillachipseket egy tálba. Az ananászt pucoljuk meg, vágjuk apró darabokra, és egy kis olívaolajon pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha ananászkonzervet használunk, jó alaposan mossuk le róla a cukros levet pirítás előtt.

A tortillára szórjunk rá reszelt sajtot, és tegyük be annyi időre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. Ha alig van időnk a film kezdetéig, akkor a mikróban is ráolvaszthatjuk a sajtot. Tegyük rá az ananászdarabokat és a jalapeno paprikát is. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük