![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós nachos édes-csípős feltétekkel - A rásült sajttól lesz ellenállhatatlan
![ananászos nachos](https://kep.index.hu/1/0/2963/29632/296327/29632707_2274743_6e0832e2fea176657f7c833220037026_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon szeretek nassolni, de a klasszikus burgonyachips sosem volt a kedvencem. A szüleim elég korán elmagyarázták, hogy a zacskós chips mennyire egészségtelen, tele van sóval és egyéb adalékanyagokkal, ezért otthon sosem tartottunk, így nem is szoktam rá.
Na, de mi a helyzet a nachossal, ezzel a mexikói eredetű ropogtatnivalóval? Nyilván ez sem a legegészségesebb választás, de ezzel kicsit megengedőbb vagyok. Főleg, hogy annyi finom mártogatóssal és szósszal lehet felturbózni, hogy akár egy finom egytálételt is lehet belőle varázsolni.
A nachos története
A nachos története 1943-ra nyúlik vissza, amikor egy észak-mexikói városka egyik éttermébe amerikai katonák feleségei tértek be, éppen akkor, amikor a tulajdonos zárni készült. Ignacio Anaya, a tulaj megsajnálta az éhes asszonyokat, és gondolkozott, mit adhatna enni nekik. Talált néhány maradék tortillalapot, kis háromszögekre vágta, megszórta reszelt sajttal és jalapeno paprikával, majd megforrósította. Az asszonyoknak nagyon ízlett a ropogtatnivaló, meg is kérdezték, hogy mit kaptak. A szakács gyorsan kapcsolt, közölte, hogy "Nacho's especiales”, vagyis Nacho specialitását. (Nacho az Ignacio beceneve). Az ételnek persze óriási sikere lett, a tulajdonos más vendégeknek is elkészítette és folyamatosan fejlesztette. Saját éttermet is nyitott Nacho's Restaurant” néven, ahol ez lett a specialitás.
Nachos a moziban és otthon is
A nachos nálam először a mozihoz kapcsolódott, mindig azt ettem filmnézés közben. Később, amikor megszülettek a gyerekek és rászoktam az otthoni sorozatnézésre, akkor a nachos hozzánk is beköltözött. Készítettem sajtosan, tejfölösen, paradicsomos salsával, guacamoléval, de bab és kukorica is került rá olykor. Ezen a mostani recepten kicsit csavartam egyet, mert az egyik kedvencemet, ananászt tettem rá, méghozzá grillezve. A tetejére rengeteg reszelt sajtot szórtam, rá is olvasztottam, majd ízlés szerint tettem rá jalapeno paprikát. Ez igazából már nem is ropogtatnivaló, hanem tökéletes egytálétel lett.
Grillezett ananászos-jalapenós nachos
![ananászos nachos kicsi](https://kep.index.hu/1/0/2963/29632/296327/29632721_762427086092b14085cfea5db33ab794_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 150 gramm nachos
- 0.5 darab ananász (lehetőleg friss)
- 100 gramm sajt (reszelt)
- 20 gramm jalapeno paprika
- 1 evőkanál olívaolaj a grillezéshez
Elkészítés:
Tegyük a tortillachipseket egy tálba. Az ananászt pucoljuk meg, vágjuk apró darabokra, és egy kis olívaolajon pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha ananászkonzervet használunk, jó alaposan mossuk le róla a cukros levet pirítás előtt.
A tortillára szórjunk rá reszelt sajtot, és tegyük be annyi időre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. Ha alig van időnk a film kezdetéig, akkor a mikróban is ráolvaszthatjuk a sajtot. Tegyük rá az ananászdarabokat és a jalapeno paprikát is.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!