Pihe-puha medvehagymás pogácsa: füstölt sajttal készítve az igazi
A tavasz első hírnöke a medvehagyma. A szezon gyorsan elillan, amíg pedig tart, kötelező pogácsatésztába gyúrni a zöldet, mert úgy a legfinomabb!
Az angol pogácsa, avagy a scone, hivatalosan édesen, cukorral készül, és tejszínhabbal vagy dzsemmel kínálják, de a sós változatai is népszerűek. Az alábbi verziót sok-sok cheddar sajttal dobtuk fel, a tésztája pedig a vajtól omlós.
A scone leggyakrabban íróval vagy habtejszínnel készül, de most az egyszerűség kedvéért tejet használtunk hozzá. Hogy még karakteresebb íze legyen, a cheddar mellé egy kevés mustárt is keverhetsz, de ez el is hagyható. Ha pedig feldobnád zöldfűszerrel, friss snidlinget vagy medvehagymát keverj bele.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. A hideg vajat vágjuk kockákra, majd adjuk a liszthez, morzsoljuk vele össze. Keverjük a lisztes keverékbe a reszelt sajt 2/3 részét is.
A tejet és a mustárt keverjük össze egy kis tálban, majd adjuk a lisztes alaphoz. Keverjük össze a hozzávalókat, míg össze nem áll a tészta.
Borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk kb. 2,5 cm vastagra. Egy 5-6 centi átmérőjű kör alakú kiszúróval szaggassuk ki a tésztát, majd tegyük a pogácsákat az előkészített tepsire, hagyjunk köztük egy kis helyet.
Kenjük le a tetejüket tejjel, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
Toljuk őket a sütőbe 10-13 percre, míg megemelkednek és aranybarnák lesznek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu