Pihe-puha medvehagymás pogácsa: füstölt sajttal készítve az igazi

Füstölt sajtos medvehagymás pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasz első hírnöke a medvehagyma. A szezon gyorsan elillan, amíg pedig tart, kötelező pogácsatésztába gyúrni a zöldet, mert úgy a legfinomabb!

Az aromás medvehagyma vajas kenyérrel kínálva is jólesik, de érdemes felfedezni és használni a konyhában, mert nagyon finom dolgok készülhetnek belőle. Remekül érvényesül enyhén fokhagymás zamata házi kencékben, salátákban, krémlevesekben, de a pékáru is izgalmasabb a zöldtől.

A medvehagyma egyik legjobb felhasználása, ha pogácsa készül belőle, nincs ember a földön, aki ne szeretné ebben a formában. A vendégváró több recept szerint kipróbálható, mi most egy sajtos változatot mutatunk, melynek a tésztája puha és nagyon finom. A füstölt sajttal készült medvehagymás pogácsa gazdag ízvilágú, ha szereted ezt a markáns sajtot, akkor a tésztába is ezt keverj!

Füstölt sajtos, medvehagymás pogácsa

Füstölt sajtos medvehagymás pogácsa ct

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 25 dkg vaj (hideg)
  • 8 dkg reszelt sajt (trappista)
  • 1 dl tejföl
  • 2 darab tojássárgája
  • kevés liszt a tészta alá
  • 1 darab tojás a tetejére
  • 10 dkg reszelt sajt (füstölt)
Recept idők

Elkészítés:

A medvehagymát mossuk meg és daraboljuk fel.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, és morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a felaprított medvehagymát, reszelt sajtot, tejfölt, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd kézzel vagy géppel dagasszuk ki a tésztát.

A tésztát takarjuk le konyharuhával, tegyük félre meleg helyre, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután kenjük meg felvert tojással, és szórjuk rá a reszelt sajtot.

A tésztát szúrjuk ki pogácsaszaggatóval vagy vágjuk kockákra.

A pogácsát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük