Pihe-puha medvehagymás pogácsa: füstölt sajttal készítve az igazi
A tavasz első hírnöke a medvehagyma. A szezon gyorsan elillan, amíg pedig tart, kötelező pogácsatésztába gyúrni a zöldet, mert úgy a legfinomabb!
Az aromás medvehagyma vajas kenyérrel kínálva is jólesik, de érdemes felfedezni és használni a konyhában, mert nagyon finom dolgok készülhetnek belőle. Remekül érvényesül enyhén fokhagymás zamata házi kencékben, salátákban, krémlevesekben, de a pékáru is izgalmasabb a zöldtől.
A medvehagyma egyik legjobb felhasználása, ha pogácsa készül belőle, nincs ember a földön, aki ne szeretné ebben a formában. A vendégváró több recept szerint kipróbálható, mi most egy sajtos változatot mutatunk, melynek a tésztája puha és nagyon finom. A füstölt sajttal készült medvehagymás pogácsa gazdag ízvilágú, ha szereted ezt a markáns sajtot, akkor a tésztába is ezt keverj!
Füstölt sajtos, medvehagymás pogácsa
Hozzávalók 40 darabhoz
- 1 csokor medvehagyma
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 25 dkg vaj (hideg)
- 8 dkg reszelt sajt (trappista)
- 1 dl tejföl
- 2 darab tojássárgája
- kevés liszt a tészta alá
- 1 darab tojás a tetejére
- 10 dkg reszelt sajt (füstölt)
Elkészítés:
A medvehagymát mossuk meg és daraboljuk fel.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, és morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a felaprított medvehagymát, reszelt sajtot, tejfölt, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd kézzel vagy géppel dagasszuk ki a tésztát.
A tésztát takarjuk le konyharuhával, tegyük félre meleg helyre, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután kenjük meg felvert tojással, és szórjuk rá a reszelt sajtot.
A tésztát szúrjuk ki pogácsaszaggatóval vagy vágjuk kockákra.
A pogácsát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
-
2024-04-07 08:36:02
-
2024-03-30 08:36:02
-
2024-03-26 07:52:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!