Tejkaramellával töltött argentin keksz: a pénztárcabarát aprósütemény mindenkit levesz a lábáról

kkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Dél-Amerika kedvenc töltött keksze az Alfajores, az édes tejkaramellával megkent korongok szó szerint függőséget okoznak, nehéz lesz majd leállni velük.

A látványos finomságot a spanyol hódítók vitték magukkal Argentínába, azóta az ország kedvenc keksze. Az édesség gyártása nagyon egyszerű, főleg akkor, ha készen sikerül beszerezni a Dulce de leche karamellizált tejkrémet, amellyel az omlós tésztakorongokat kell megtölteni. Ha azonban ezt a különleges finomságot nem tudod megvásárolni, nincs mese, neked kell elkészítened.

Először is konzerves sűrített tejet kell beszerezned, amit fazékban vagy kuktában, vízzel felöntve kell főznöd elég sok ideig. Miközben fő a konzerv, a doboz belsejében csoda történik, de ezt csak akkor fogod meglátni, amikor a teljesen kihűlt terméket felbontod. Onnantól a sűrű, édes tejkaramellkrém lesz az új kedvenced, amit magában is lehet fogyasztani, illetve palacsintákba, fánkokba töltve vagy más süteményekre kenve is fantasztikus.

Az argentin töltött kekszek kétféle változatban népszerűek, tálalhatod őket a karamellkrémmel töltve, de a korongok oldalát kókuszreszelékben is megforgathatod, így sokkal mutatósabb lesz az amúgy is tökéletes sütemény.

Argentin keksz tejkaramellával

kkct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm porcukor
  • 15 dekagramm liszt
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 doboz cukrozott sűrített tej (400 g)
  • kókuszreszelék a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A puha vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a lisztet, majd a tojássárgájával gyúrjuk össze. Formázzunk a tésztából cipót, picit lapítsuk ki, csomagoljuk be folpackba és pihentessük a hűtőben 1 órát.

Pihenés után a tésztát nyújtsuk ki, mintha linzert készítenénk, majd pogácsa- vagy linzerkiszúróval szaggassuk ki a tésztát. A tésztaköröket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 160 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg.

Krém:

A konzerves sűrített tejet tegyük lábasba vagy kuktába, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy a doboz 2/3 részéig érjen. Fedjük le és kezdjük el főzni (lábasban körülbelül 2 óra, kuktában 45 perc), a főzés után hagyjuk kihűlni, utána keverjük át.

Összerakás:

Fogjunk meg egy tésztakorongot, kenjük meg a karamellkrémmel, majd ragasszuk össze egy másik tésztakoronggal. A töltött tésztaérmék oldalát forgassuk meg a kókuszreszelékben.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük