
Ékszerezd fel a rizst! A legszebb ételnév egy variálható alapreceptet rejt
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A "jeweled rice", magyarul felékszerezett rizs a legszebb és legkifejezőbb ételnév, ráadásul egy olyan technológiát takar, ami nem csak praktikus, de a végtelenségig variálható is.
Nincs szomorúbb dolog a hagyományos rizsköretnél, én legalábbis gyakran sírnivalóan sivár dolognak érzem. Ezért nagy barátaim a közel-keleti rizsvariációk, amikor a rizst csak félig főzik meg, aztán egy vajas, fűszeres, ezzel-azzal ízesített alapon, párolva fejezik be az elkészítését. Így a fűszerek, zöldségek, gyümölcsök mind rengeteg ízt adnak át a rizsnek, ami aztán annyira jó lesz, hogy szinte túlnő a köret kategóriáján.
Az "ékszerek" lehetnek a fűszereken túl aszalt gyümölcsök, gyümölcshéj, magvak, zöldfűszerek vagy mindezek együtt, mint az alábbi receptben, ahol mazsola, aszalt barack, kurkuma, fahéj és hagyma is gazdagítja a rizst.
Csak jó minőségű rizsből érdemes nekiállni ennek a műveletnek, az alsóbb kategóriák nem igazán képesek kiadni ennek a technológiának a lényegét, nagyon megéri belefektetni azt a pici pluszt.
Fűszeres-aszalt gyümölcsös rizs

Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm rizs
- 1 fej hagyma
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál római kömény
- 0.5 teáskanál fahéj
- 1 marék mazsola
- 1 marék aszalt sárgabarack
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- 1 deciliter narancslé
Elkészítés:
A rizst forró, sós, lobogó vízben körülbelül 6 percig főzzük, még nem kell megpuhulnia teljesen. Leszűrjük. Közben egy nagy, mély serpenyőben felolvasztjuk a vajat és az olajat, és az apróra vágott hagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig kevergetjük, majd az aszalt gyümölcsöket is belekeverjük. A lábosba öntjük a leszűrt rizst, elkeverjük, aláöntünk egy kis narancslevet, és félig lefedve, egészen alacsony lángon további tíz percig gőzöljük. Ha megpuhult, lekapcsoljuk alatta a lángot.
Fotók: Ács Bori/Sóbors