Az aranysárga laskagombát ismered? Isteni krémleves készül belőle
Ne elégedj meg a zacskós gombalevessel!
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A gombakrém leves, mint általában a krémlevesek, borzasztó hálás ételek: fél óra alatt elkészülnek, és szinte semmi másra nincs szükség az egyetlen alapanyagon kívül. Konyhatechnikailag is tökéletesen hülyebiztosak, és mindenki szereti.
További jó hír a krémlevesek világából, hogy sajtos pirítóssal tálalva le is tudhatunk vele egy teljes étkezést. Ha nemcsak a gyomrodat tartod nagy becsben, de az ízlelőbimbóidat is szereted kényeztetni, akkor pedig játszhatsz a zöldségek és a sajtok párosításával, a tökéletes összhang érdekében.
Aranyságra laskagomba. Fotó: Eva Kröcher
Időnként lehet kapni aranysárga laskagombát, aminek nemcsak a külseje, de az íze eléggé különbözik a sima laskagombáétól. Ha ilyet látsz, feltétlenül vedd meg, és abból csinálj gombakrémlevest! Természetesen ez a recept simán megállja a helyét bármilyen más gombából is - sőt, tovább megyünk: szinte bármilyen zöldségből.
Alig nehezebb, mint a zacskós verzió, de sokkal finomabb!
Mivel nagyjából semmivel sem fűszerezzük, az alapanyag íze meghatározó. Ez nem az ízfokozó, nátrium-glutamát és vegetaízű leves lesz, amit már szagról felismer mindenki, aki valaha életében volt menzás, vagy kollégista, hanem igazi, tiszta, gombaízű étel. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Gombakrém leves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm aranyságra laskagomba, vagy más gomba
- 1 fej vöröshagym
- 1 ízlés szerint só, bors
- 2 liter víz
- 150 mililiter tejföl
Elkészítés:
Amikor megfőtt a gomba, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.
Kínálhatjuk krutonnal, a tetején friss petrezselyemmel, vagy sajtos pirítóssal - utóbbi esetben főételnek simán beillik.
Fotó: Shutterstock