Az aranysárga laskagombát ismered? Isteni krémleves készül belőle
Ne elégedj meg a zacskós gombalevessel!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gombakrém leves, mint általában a krémlevesek, borzasztó hálás ételek: fél óra alatt elkészülnek, és szinte semmi másra nincs szükség az egyetlen alapanyagon kívül. Konyhatechnikailag is tökéletesen hülyebiztosak, és mindenki szereti.

További jó hír a krémlevesek világából, hogy sajtos pirítóssal tálalva le is tudhatunk vele egy teljes étkezést. Ha nemcsak a gyomrodat tartod nagy becsben, de az ízlelőbimbóidat is szereted kényeztetni, akkor pedig játszhatsz a zöldségek és a sajtok párosításával, a tökéletes összhang érdekében.


Aranyságra laskagomba. Fotó: Eva Kröcher

Időnként lehet kapni aranysárga laskagombát, aminek nemcsak a külseje, de az íze eléggé különbözik a sima laskagombáétól. Ha ilyet látsz, feltétlenül vedd meg, és abból csinálj gombakrémlevest! Természetesen ez a recept simán megállja a helyét bármilyen más gombából is - sőt, tovább megyünk: szinte bármilyen zöldségből.

Alig nehezebb, mint a zacskós verzió, de sokkal finomabb!

Mivel nagyjából semmivel sem fűszerezzük, az alapanyag íze meghatározó. Ez nem az ízfokozó, nátrium-glutamát és vegetaízű leves lesz, amit már szagról felismer mindenki, aki valaha életében volt menzás, vagy kollégista, hanem igazi, tiszta, gombaízű étel. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Gombakrém leves

gombakrém leves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 kilogramm aranyságra laskagomba, vagy más gomba
  • 1 fej vöröshagym
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 2 liter víz
  • 150 mililiter tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, feltesszük főni a vízben. Hozzáadjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk.

Amikor megfőtt a gomba, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.

Kínálhatjuk krutonnal, a tetején friss petrezselyemmel, vagy sajtos pirítóssal - utóbbi esetben főételnek simán beillik.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük