
Ázsiai ragacsos oldalas: a hús szinte magától omlik le a csontról

A pirosra sült, izgalmas fűszerezésű oldalas bármilyen körettel kínálva tökéletes, lehet az krumplipüré vagy tojásos rizs.
A jól készített oldalasnak nincsen párja. A sült akkor sikerült tökéletesen, ha kívülről pirult, könnyedén leválik a csontról. Hagyományosan készítve bő zsiradék felel az omlós állagáért, de ezt más módszerrel is el lehet érni. Mikor sütöd a húst, víz vagy alaplé kerüljön alá, majd alufóliával lefedve told a sütőbe, utána már csak színt és ízt kell adni az oldalasnak.
Miután a fűszeres mázzal alaposan bekented a húst, grillsütőn is tovább dolgozhatsz vele, ennek hiányában a sütő is megfelel. Az elkészült oldalas mellé kínálj krumplipürét, tojásos rizst, és a salátáról se feledkezz meg, ha pedig szezonja van, főtt kukorica is kerülhet mellé.
Ázsiai ragacsos oldalas

Hozzávalók 4 személyre
- 1.5 kg sertésoldalas
- só ízlés szerint
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 rúd fahéj
- 2 dl víz vagy alaplé
- 1 dl szójaszósz
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
Elkészítés:
Az oldalast a csontok mentén vágjuk fel, de egyben is hagyhatjuk.
A húst helyezzük magas falú tepsibe, és sózzuk meg mindkét oldalán.
A megtisztított hagymát negyedelve tegyük az oldalas mellé a fokhagymagerezdekkel és a fahéjrúddal együtt. Ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével, fedjük le a tepsit alufóliával, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 100-120 perc alatt süssük puhára.
A szójaszószt öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a mézet, chilipelyhet, borsot, gyömbért, fokhagymaport és a sűrített paradicsomot. Alaposan keverjük össze, majd egy ecset segítségével kenjük rá az oldalasra, és toljuk vissza 200 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Süssük pirosra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!