Ázsiai ragacsos oldalas: a hús szinte magától omlik le a csontról

rocover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pirosra sült, izgalmas fűszerezésű oldalas bármilyen körettel kínálva tökéletes, lehet az krumplipüré vagy tojásos rizs.

A jól készített oldalasnak nincsen párja. A sült akkor sikerült tökéletesen, ha kívülről pirult, könnyedén leválik a csontról. Hagyományosan készítve bő zsiradék felel az omlós állagáért, de ezt más módszerrel is el lehet érni. Mikor sütöd a húst, víz vagy alaplé kerüljön alá, majd alufóliával lefedve told a sütőbe, utána már csak színt és ízt kell adni az oldalasnak.

Miután a fűszeres mázzal alaposan bekented a húst, grillsütőn is tovább dolgozhatsz vele, ennek hiányában a sütő is megfelel. Az elkészült oldalas mellé kínálj krumplipürét, tojásos rizst, és a salátáról se feledkezz meg, ha pedig szezonja van, főtt kukorica is kerülhet mellé.

Ázsiai ragacsos oldalas

roct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kg sertésoldalas
  • só ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 rúd fahéj
  • 2 dl víz vagy alaplé
  • 1 dl szójaszósz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalast a csontok mentén vágjuk fel, de egyben is hagyhatjuk.

A húst helyezzük magas falú tepsibe, és sózzuk meg mindkét oldalán.

A megtisztított hagymát negyedelve tegyük az oldalas mellé a fokhagymagerezdekkel és a fahéjrúddal együtt. Ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével, fedjük le a tepsit alufóliával, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 100-120 perc alatt süssük puhára.

A szójaszószt öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a mézet, chilipelyhet, borsot, gyömbért, fokhagymaport és a sűrített paradicsomot. Alaposan keverjük össze, majd egy ecset segítségével kenjük rá az oldalasra, és toljuk vissza 200 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Süssük pirosra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük