Baconbe göngyölt töltött tarja - Húsvéthétfői galambocska
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Kikopóban van a locsolás hagyománya. Legalábbis itt Pesten. Minden évben egyre fogyatkoznak a locsolók. Van, aki örül ennek, van azonban, aki szerfelett sajnálja, hogy nem jönnek, nincsen már szomszédolás, trécselés, hervadnak a lányok.
Nagyanyám inkább az utóbbi. Ő ugyanis egy igazi békebeli háziasszony, akinek fontosak a tradíciók. Ezért amíg csak egy lelkes fiatal dédunoka vagy akár csak egyetlen egy öreg zsivány is marad, aki tartja magát és kora reggel parfümmel és verssel jelenik meg az ajtajában, nagyanyám addig készülni fog húsvéthétfőre vendégváróval.
Az egyik legjellegzetesebb étel, amit ilyenkor készít, a galambocska, melynek receptjét még az édesanyjától, Margit dédanyámtól tanulta. A galambocska tipikus példája annak, hogy a régi emberek mennyivel másképp álltak hozzá az ételekhez. Soha az életben nem jutna eszembe vendégvárónak készíteni ilyesmit. Én biztos valami vérszegény mártogatóst dobnék össze egy kis zöldséggel vagy ropogóssal.
Mi az a galambocska?
Na, a galambocska nem ilyen. Egy szaftos, húsos, szalonnás falatka töltelékkel megspékelve. Meglehetősen finom, amolyan hedonista reggeli, kora délelőtti finomság. Kettőnél többet nem ildomos enni belőle, főleg, ha még más hagyományőrző helyre is hivatalosak vagyunk. Megállja a helyét ebédként is egy kis krumplipürével és cukros salátával.
Galambocska
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm tarja
- 1 zacskó bacon
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 deciliter olívaolaj
- ízlés szerint só
- 4 szelet kenyér
- 0.5 fej hagyma
- 1 marék petrezselyem
- 1 darab tojás
- 15 dekagramm csirkemáj
- ízlés szerint libazsír
Elkészítés:
A hagymát apróra daraboljuk és zsírban lepirítjuk. A kenyereket - minél szikkadtabb, annál jobb - vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk és feldaraboljuk. A petrezselymet finomra aprítjuk. Az ázott kenyeret, a lepirított hagymát, az aprított petrezselymet egy tálba tesszük, és belekaparjuk a csirkemájat, tojást is, sózzuk, borsozzuk, a kezünkkel alaposan összedolgozzuk az egészet.
A hússzeleteket lecsepegtetjük, megtöltjük a töltelékkel és felcsavarjuk. Végezetül szorosan baconbe tekerjük, és egy tepsibe állítjuk őket szépen sorban. Egy kis lábasban libazsírt melegítünk, és egy keveset a húsra csurgatunk belőle. A galambocskákat 160 fokos sütőbe toljuk, és egy fél óra elteltével megfordítjuk a tepsit. Újabb fél óra alatt készre sütjük.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors