Sűrű, házi eperdzsem: kezdők is könnyedén elkészíthetik
A sűrű, édes eperdzsem a rózsaborstól különleges zamatot kap. Remek választás reggelire, kalácsra kenve, és sütemények tésztáját is feldobhatod vele.
Bacon és dzsem: a fejünkben nehezen kapcsolódik össze a két szó, pedig hihetetlenül finom ételt takarnak. Az alábbi recept csak a nevében dzsem, valójában semmi köze az édességhez, nem is olyan zselés az állaga, igaziból egy sűrű baconös-hagymás szószról van szó.
Hogy valódi ízbomba legyen, barna cukorral és almaborecettel fő a szalonna, ettől lesz egyszerre édeskés, sós és savanykás az összhatás. Gordon Ramsay kávét is ad a bacondzsemhez, és bár elsőre furcsának tűnt ez a kombináció, mennyei lesz, érdemes kipróbálni.
Ne félj az újdonságoktól, főzd meg ezt a bacondzsemet, ha egyszer elkészíted, nem fogod tudni abbahagyni.
A bacont vágjuk egészen kis kockákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát zúzzuk össze.
Egy öntöttvas serpenyőben süssük a bacont zsírjára, míg egészen ropogós nem lesz. Egy lukacsos szedőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le, tegyük papírtörlőre.
A serpenyőben hagyjunk 2 evőkanál zsírt, majd adjuk hozzá a hagymát. Sózzuk, majd addig dinszteljük, míg aranybarna nem lesz, karamellizálódik. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk.
A serpenyőből kanalazzuk ki a felesleges zsírt, fél evőkanálnyit hagyjunk benne. Adjuk a hagymás alaphoz a bacont, a barna cukrot, az almaborecetet, a fűszereket és a kávét. Alacsony lángon 20-25 percig főzzük, míg sűrű nem lesz. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a balzsamecetet.
Rögtön, melegen, kenyérrel kínáljuk. (Vagy hűtőben 7-10 napig tároljuk.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu