Sűrű, házi eperdzsem: kezdők is könnyedén elkészíthetik

Házi sűrű eperdzsem cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sűrű, édes eperdzsem a rózsaborstól különleges zamatot kap. Remek választás reggelire, kalácsra kenve, és sütemények tésztáját is feldobhatod vele.

Az eper sokak kedvence, szezonjában érdemes minél többet fogyasztani, ha pedig teheted, a kamra polcára is rejts belőle pár üveggel. Az eper amellett, hogy nagyon finom, egészséges is, van benne sok antioxidáns, C-vitamin is.

Az eper az egyik olyan finomság, melyet érdemes üvegbe zárni szörp vagy dzsem formájában. A házi dzsem készülhet csak cukorral, ha biztonságosabbnak érzed, tartósítószert is használhatsz. Ennél a receptnél rózsabors kerül a gyümölcs mellé: a zamata édeskés, kicsit hasonlít a borókabogyóra, remekül passzol az eperhez. Lehetőleg ne őröltet válassz, te törd össze mozsárban. 

Mi legyen a lével?

A megmaradt levet érdemes egy kevés citromlével tovább forralni, majd leszűrve steril, karcsú üvegbe tölteni. Így a dzsem mellett házi szörpnek is örülhet a család.

Házi eperdzsem

Házi sűrű eperdzsem ct

Hozzávalók 4 decihez

  • 1 kg eper
  • 50 dkg cukor
  • 1 teáskanál rózsabors
Recept idők

Elkészítés:

Az epret alaposan mossuk meg, majd a nagyobb darabokat vágjuk félbe.

Az előkészített epret tegyük egy nagy tálba, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze, majd tegyük hűvös helyre, és 1 napig hagyjuk így állni.

Másnap az epret a levével együtt főzzük 10-15 percig, majd az epret szedjük át egy másik lábasba, adjuk hozzá a tört rózsaborsot, és főzzük addig, míg besűrűsödik. Ezután még forrón töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, és állítsuk fejjel lefelé. Száraz dunsztban hűtsük ki, majd tároljuk hűvös, sötét helyen.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük