Baconlekvár karamellizált hagymával – Sültek mellé kiváló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elképzelhető, hogy eddig még nem gondoltál rá, mi mindenből lehet lekvárt készíteni, pedig még baconből is készülhet.
Bár lekvárt nagyrészt gyümölcsből készítenek, léteznek kivételek. Ezeket ne kenyérre kenve képzeld el, hanem húsok mellé. Ezeket igazából nem is lekvárnak, hanem chutney-nak hívják. Talán a legnépszerűbb ezek közül a lilahagymás, amelyben a hagyma a barna cukor segítségével karamellizálódik, és a jó minőségű vörösbortól lesz pikáns. Gyümölcsből is készíthetsz chutney-t, a vörös áfonya is nagyon jól illik a különféle, inkább vörös húsok mellé.
Ha szereted a bacont, a jó hír az, hogy ez a hús is alkalmas lekvár készítésére. Itt is a karamellizált hagyma adja a különleges ízt, a bacon sütve, ropogósan kerül mellé, nagyon izgalmas elegyet alkotnak.
Baconlekvár
Hozzávalók 6 adaghoz
- 450 gramm bacon
- 1 fej hagyma
- 4 darab salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gramm barna cukor
- 40 milliliter juharszirup
- 50 milliliter almaborecet
- 1 teáskanál chilipor
Elkészítés:
A bacont csíkozzuk fel. Egy felforrósított serpenyőben pirítsuk meg, majd vegyük ki, fektessük papírtörlőre. A zsírjából tegyünk félre egy evőkanállal.
A hagymákat vágjuk apróra, és a bacon zsírján dinszteljük meg. Gyakran keverve karamellizáljuk meg 15-20 perc alatt. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a barna cukrot, a juharszirupot, az almaborecetet, a chiliport és a megsült bacont. Hagyjuk, hogy gyöngyözni kezdjen, vegyük le a hőmérsékletet, és főzzük 7-10 percig, amíg el nem éri a lekvársűrűséget.
Hagyjuk hűlni, majd tegyük sterilizált üvegekbe.
Fotó: Getty Images