Baconnel és hagymával felturbózott egészben sült édesburgonya
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Egy egyszerű, de laktató fogás, ami után megnyaljuk mind a tíz ujjunkat. Az édesburgonya azért az egyik legjobb alapanyag, mert minden fűszer nélkül, egészben megsütve, önmagában is csodálatos.
A sonka és a karamellizált hagyma elképesztően jól illik a burgonyához, a találkozásukban kiegyenlítődik az édes és a sós íz. Nagyon fontos, hogy a hagymát kellő ideig dinszteljük, ha nem karamellizálódik, akkor nem lesz az étel az igazi.
Az édesburgonyának hosszú a sütési ideje, de közben el tudjuk készíteni a hagymás-baconös tölteléket. Nem kell a hagymát folyamatosan kevergetni, nyugodtan hagyjuk pár percre magára, ha kicsit lekap, az is jól áll ennek az ételnek. Sonka helyett használhatunk szalonnát is, de én jobban szeretem, ha több a húsos, mint a zsíros rész.
A hagymához és a sonkához szuperül passzol a rozmaring, ha hozzá tudunk jutni frisshez, akkor azt is tegyünk bele, de ha csak szárított van kéznél, azt nem ajánlom az ételbe, kellemetlen érzés lenne ráharapni a morzsolt rozmaringdarabokra. Az elkészült ételt még melegen, tejföllel kínáljuk. Ha elfogyna esetleg a töltelék, akkor tegyünk egy kis petrezselymet, sót és borsot a tejfölbe és azt pakoljuk a krumplinkra.
Baconnel, hagymával töltött édesburgonya
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab édesburgonya
- 2 darab vöröshagyma
- 4 szelet bacon vagy sonka
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só&bors
- opcionális tejföl
Elkészítés:
A hagymákat vágjuk félbe, majd szeleteljük fel nagyon vékonyan, de úgyis össze fognak még menni. Melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük addig, amíg a hagyma el nem kezd barnulni, karamellizálódni, ez kb. 20-25 perc.
Ha már majdnem kész van a hagyma, adjuk hozzá az összeszelt sonkát vagy bacont, 3-4 perc alatt kisül belőle a zsír, ropogós lesz. A sonkában található sómennyiség függvényében sózzuk, borsozzuk a hagymát, ha van, friss rozmaring is mehet bele.
Ha megsültek az édesburgonyák, szedjük le a héjukat, vágjuk őket félbe, ha nagyon nagyok, negyedekbe, és szedjük ki egy kanál vagy villa segítségével a közepüket. Ide pakoljuk a baconös-hagymás tölteléket, ízlés szerint tejföllel tálaljuk. Ha szeretnénk, a héjában is hagyhatjuk, úgy nem esik szét olyan könnyen.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors