Amerika kedvence a szalonnás édesség: baconös, juharszirupos muffin

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kétezres évektől a szalonna új életre kelt, és amíg korábban főleg sós ételekbe tették, ettől kezdve már az édes sütiken is megjelent a sült bacon. Erre mi csak azt tudjuk mondani, hogy nagyon derék, semmi sem hozza ki jobban az édes ízeket, mint a sós-zsíros szalonna.

Régi trükkje az élelmiszeriparnak, hogy az ételek ízét cukorral, sóval és zsírral fokozzák. Ha az egyikből kevesebb kerül bele, akkor a másik kettőből több, különben nem lesz finom, de a legjobb hatást mégis e három egyensúlya adja. 

Ennek a csimborasszója, amikor a sütibe egyenesen belekerül a cukor mellé a zsír és a só is - persze nem hozzáadottként, hanem organikusan, szalonnaként. Méghozzá sült szalonnaként. Ti el tudjátok ezt képzelni? Nos, a világon a legtöbb ember igen, nem véletlenül ekkora trend még mindig az édes-szalonnás süti.

Süsd ropogósra!

Természetesen nagyon fontos a szalonna megfelelő állaga: álljon és ropogjon, mert a szomorú, bágyadt szalonna még senki szívét nem dobogtatta meg. Ja, és természetesen a juharszirupot nyugodtan helyettesítsd mézzel ebben a receptben, úgy is nagyon finom lesz.

Szalonnás-juharszirupos muffin

baconosjuharsziruposrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

Muffinhoz

  • 6 szelet bacon
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 10 dekagramm cukor
  • 3 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 10 dekagramm liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 0.5 deciliter tej

Krémhez

  • 15 dekagramm mascarpone
  • 2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csipet gyömbér
  • 6 szelet bacon
Recept idők

Elkészítés:

Először csíkokra vágjuk a bacont és serpenyőben ropogósra sütjük. Szűrőkanál segítségével átcsöpögtetjük a visszamaradt zsírt a keverőtálba, mert szükségünk lesz rá.

A szalonna zsírjához hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, a juharszirupot vagy mézet és a tojást, jól elkeverjük. Hozzászitáljuk a szárazakat, keverjük, időnként egy kis tejjel lazítjuk, míg a végén minden belekerül a tálba, mi pedig homogén masszát kapunk. Legvégül a sült szalonnát keverjük bele.

Kanalazzuk a tésztát muffinformába, és süssük meg 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt. Tűpróba.

Ha kész a muffin, vegyük ki a formából, hogy gyorsabban hűljenek.

Csíkokra vágjuk, és kisütjük a másik 6 szelet bacont is.

Elkészítjük a krémet: mindent összekeverünk, majd habzsákból vagy kanállal a teljesen kihűlt muffinok tetejére halmozzuk. A tetejüket a sült szalonnacsíkokkal díszítjük.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük