![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nem csak édesen finom a pancake: próbáld ki a baconös változatot is
![baconös pancake hosszú](https://kep.index.hu/1/0/2974/29749/297496/29749635_2283839_0805072eec981aa01e43d0c51772cec2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A lustálkodós, későn kelős hétvégék egyik kihagyhatatlan reggelije az amerikai palacsinta, vagyis a pancake. Már nem tudom, hogy került be a reggeli repertoárba, de nagyon hamar annyira megkedveltük, hogy szombatonként vagy vasárnaponként biztosan elkészítem.
Ugyan későn kelős, lustálkodós reggelekről beszéltem, de ébredtem már arra, hogy a gyerekek azonnal pancake-t követeltek, és a hűtőszekrénybe pillantva vettem észre, hogy valamelyik fő alkotóeleme hiányzik. Szerencse, hogy Újlipótvárosban akkor sem érzem magam kellemetlenül, ha akár pizsamában rohanok le az egy sarokra lévő éjjel-nappaliba, így már semmi nem állhatott a palacsintasütés útjába.
A pancake alapvetően édes étel, a gyerekeim - nem meglepő módon - nutellával eszik, én lekvárral, juharsziruppal és eperrel szeretem. Ezek természetesen vagy-vagy és nem együtt kerülnek a palacsintára.
Sós pancake
Pedig a pancake tésztája alapvetően nem édes, inkább az teszi azzá, amivel megkenjük. Miért ne lehetne sósan is elkészíteni? A kisfiam mostanában úgyis a sós reggeliket kívánja, rántottát vagy tükörtojást eszik. A bacon nagyon jó választás, a karakteres íze tökéletesen passzol a pancake tésztájához. Nálunk nagy sikert aratott.
Baconös pancake
![baconös pancake kicsi](https://kep.index.hu/1/0/2974/29749/297496/29749647_f9ecf8df9c2b658ad2956c9408928a7f_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 gramm bacon
- 3 darab tojás (szétválasztva)
- 300 gramm liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 50 gramm cukor
- 1 kávéskanál só
- 200 milliliter tej
- 50 gramm vaj (olvasztott)
- 10 gramm vaj (sütéshez)
- 0.5 kávéskanál vaníliakivonat (ízlés szerint)
- 0.5 kávéskanál mandulakivonat (ízlés szerint)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A szalonna felét vágjuk kis kockákra, a másik felét hagyjuk egyben. Süssük őket ropogósra, majd tegyük egy papírtörlővel letakart tányérra, tegyük félre.
Egy nagy keverőedényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, majd tegyük félre. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Egy másik edényben keverjük össze a tojássárgáját, a tejet, az olvasztott vajat, a vaníliát és a mandulakivonatot, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket is, addig, amíg csomómentes nem lesz. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk hozzá.
Tegyünk egy kis vajat a serpenyőbe, és öntsünk rá egy evőkanál tésztát, majd szórjunk rá egy kis bacont. Amikor az alja aranybarna, fordítsuk meg a palacsintát, és a másik felét is süssük aranybarnára. Ismételjük meg ezt mindegyik palacsintánál, és halmozzuk őket egymásra, hogy ki ne hűljenek.
Olvasztott vajjal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!