
Bagel házilag: nem is amerikai a kedvenc lyukas péksüteményünk
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A bagel számomra a péksütemények királya. Egy bagel, benne sajtkrém és füstölt lazac - a mennyországot jelenti. Nem eszem túl gyakran, de amikor igen, akkor sokáig emlékezetes marad a találkozás.
A bagel eredete
Bár a bagelt Amerika, egészen pontosan New York tette ismertté és onnan terjedt el, nem onnan származik. Bécsben sütöttek először ilyen lyukas közepű péksüteményt a 17. században. A lengyel királynak ajánlotta egy pék, mert megvédte a török támadásoktól a családját és hazáját. Ezután a bagel elterjedt Lengyelországban, majd a vándorló zsidó közösségek vitték magukkal Amerikába és tették népszerűvé.
Édes tészta, sós töltelék
Bár omlós és kicsit édeskés is a tésztája, önmagában nem fogyasztják, főként szendvicsalapnak használják. A bagelt megszórják lenmaggal, szezámmaggal, mákkal vagy zabpehellyel, majd krémsajtot, lazacot, rántottát, bacont vagy csak simán sonkát tesznek bele. Érdekes, hogy a kicsit édes tésztájú péksütit sokkal ritkábban eszik lekvárral és egyéb édes töltelékekkel.
Én itthon tinédzser koromban, egy azóta bezárt gyorsétterem-lánc éttermében ettem először bagelt, és első harapásra szerelem volt.
Bagel

Hozzávalók 6 adaghoz
- 60 dekagramm liszt
- 3 deciliter víz (langyos)
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olaj
- 2 dekagramm élesztő (friss)
- ízlés szerint szezámmag, egész mák, zabpehely
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, dolgozzuk össze, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen addig pihentessük, míg duplájára nem kel. (Ez körülbelül egy óra.)
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Amikor megkelt, tegyük a tésztát egy lisztezett deszkára, és vágjuk 8 egyenlő darabra. Formáljunk belőlük gombócokat, és fúrjunk a közepükbe lyukat, de csinálhatjuk úgy is, hogy hurkát sodrunk és a végüket összenyomjuk, hogy karikát kapjunk. Letakarjuk, és még fél órát pihentetjük.
Egy fazékban forraljunk fel 2 liter vizet, és adjunk hozzá egy teáskanál sót és egy evőkanál mézet. Tegyük bele a tésztákat, fél percig főzzük, majd forgassunk rajta egyet, vegyük ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Szórjuk meg szezámmaggal, egész mákkal vagy zabpehellyel. A sütőben süssük 10 percig, majd fordítsuk meg a tepsit, és további 5 percet süssük.
Fotó: Getty Images