Laktató és nagyon finom bakonyi leves: puha csipetke is fő bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gazdag magyaros leves ízében visszaköszön a nagy kedvenc, a bakonyi sertésszelet, tejfölös habarással lesz igazán finom.
A bakonyi sertésszelet leves formájában is mennyei, ráadásul akár csirkehúsból is el lehet készíteni. A sűrű fogásban minden alapanyag benne van, ami az eredeti receptben is.
A bakonyi levest hagyományosan disznózsírral kell készíteni, 10 dekagramm füstölt szalonnát szoktak lepirítani, erre kerül rá a hagyma és a többi hozzávaló. Az én családom nem igazán kedveli a szalonna karakteres ízét, ezért én kihagyom belőle, de te bátran használd, ha az eredeti recept szerint készítenéd a finom levest. Tartalmas és ízletes, főételként is megállja a helyét, maximum süss desszertnek palacsintát vagy fánkot, másra nem is lesz szükség.
Milyen tészta kerüljön a levesbe?
A bakonyi leves tipikusan olyan étel, amelyben elfér a tészta, lehet az galuska vagy csipetke. Ha csipetkét választasz, akkor csak tépkedd bele a tésztát, nem szükséges formára sodorni.
Bakonyi leves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- kevés olaj
- 40 dekagramm csirkemell vagy sertéscomb
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 300 gramm csiperkegomba
- 200 gramm tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 280 milliliter víz
- víz amennyi szükséges
Csipetke:
- 100 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd amikor már üveges, dobjuk rá az apróra vágott paprikát és paradicsomot. 2-3 perc gyakori kevergetés után a közepes kockákra vágott húst is keverjük a zöldségekhez.
A húst pirítsuk fehéredésig, utána keverjük hozzá a pirospaprikát, sót, borsot, majd 280 milliliter hideg vizet is öntsünk a húsra, hagyjuk főni 15 percig.
Adjuk a húshoz a közepes méretűre felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a felszeletelt gombát, keverjük egybe, majd öntsünk még rá annyi vizet, amennyi ellepi a hozzávalókat.
Miután a zöldségek és a hús megpuhult, tépkedjünk csipetkét a levesbe.
A tejfölt és a lisztet keverjük egybe, a levesből 2-3 merőkanállal merjünk a tejfölre, keverjük össze, majd öntsük vissza a levesre és főzzük forrásig.
A kész levesbe keverjük bele a finomra vágott petrezselymet.
Csipetke:
A csipetke hozzávalóit tegyük keverőtálba és dolgozzuk egybe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors