Balzsamecetes szirupban sült cékla ropogós dióval
4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavasszal is érdemes céklát enni, főleg, ha szembe jön egy ilyen recept, amit nem lehet kihagyni - ezt már tényleg nem lehet tovább fokozni.
Bár már többször ódákat zengtem a sült zöldségekről, de különösen a sült cékláról, ez a recept tovább fokozza az egészet egy még az eddigieknél is magasabb szintre.
A lényeg, hogy a már alapból iszonyúan finom sült cékla kap egy édes-savanyú szirupot a sütés végén, amit annyira össze kell forralni, hogy vékony rétegben bevonja a cékladarabokat. Ettől nem csak édes és savanykás, de egy picit ragacsos is lesz.
A legjobban sima, natúr joghurt vagy tejföl megy hozzá, de valamilyen krémes sajttal is nagyon jó. Illik rá a dió és ha éppen van, a zöld, friss levelek, rukkola vagy bébispenót.
Balzsamecetes sült cékla
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm cékla
- ízlés szerint só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 deciliter balzsamecet
- 2 evőkanál cukor
- ízlés szerint dió
- ízlés szerint joghurt
Elkészítés:
A céklát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk és tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, elkeverjük, lefedjük alufóliával és 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt puhára sütjük. Levesszük a fóliát, elkeverjük az ecetet a cukorral, ráöntjük a céklára, és további negyed órát sütjük, míg a szirup be nem vonja a céklát. A kész céklát dióval és joghurttal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Címkék: