![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni banánkenyér eperkompóttal sütve: 20 perc alatt kész, a többit a sütő elvégzi
A cikket a Vénusz támogatta.
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Imádjuk a banánkenyeret. Csak épp tavasszal nem jut eszünkbe készíteni, mert a hűvös, teagőzös, bekuckózós esték jutnak róla eszünkbe. Pedig valójában a banánkenyér egy szuper sütemény, amit könnyedén átfazonírozhatunk szezonális fűszerekkel, magokkal és gyümölcsökkel.
A gyerekeim nagy banánkenyér-rajongók. Van is egy jól bevált, elképesztően finom, gluténmentes receptem, amit a téli szezonban rendszeresen készítek az aprónép legnagyobb örömére.
De lévén, hogy tavasz van és melegszik az idő, nem sütöm mostanság ezt a finom kis süteményt. A múlt héten a kisfiamnak valahogy eszébe jutott a dolog és kérte, hogy készítsünk egyet. Össze is dobhattam volna a klasszikus őszi-téli verziót, de engem nem olyan fából faragtak. Egy kis keresgélés és újragondolás után meg is született a szezonális kedvencekkel megspékelt, tavaszias ihletettségű banánkenyér, amely mellé egy kevés sütőben sült, vaníliás eperkompót is készült. Fantasztikus lett. Nálunk ez az új kedvenc.
A tavaszi banánkenyér titkai
A banán - a süti lelke, mely édesít és ízesít egyszerre - természetesen változatlanul az összeállítás részét képezi. Díszítőelemül szolgál és a tésztába is kerül belőle. A megpucolt banánokat elég villával összetörni, nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darabka. Attól csak izgalmasabb lesz az állag, haraphatóbb a süti. A trópusokról érkező banán egyébként igazi jolly joker a konyhában: édes, könnyen pürésíthető, kiváló turmix- és krémalap. A vegánok kedvelt tojáshelyettesítője, követezésképpen remek kötőanyag. Ha ez nem lenne elég, a banán igazi vitaminbomba: nagy mennyiségben tartalmaz A-, E- és U-vitamint, valamint vasat, rezet, jódot, mangánt, foszfort és káliumot.
A banán tehát marad, az igazi változtatás a többi hozzávalót érinti. A korábbi recept télies alapanyagait izgalmas új ízekre cseréltem le. A karácsonyi hangulatú, melengető fahéj helyett egzotikus zöld kardamom, dió helyett pompás mediterrán pisztácia, a fekete csokoládé helyett pedig isteni epres fehér csoki került a tésztába.
Első préselésből, természetesen finomítva
A Vénusz étolajhoz mostantól kizárólag első préselésű napraforgóolajat használunk, amit egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk.
Gluténmentes lisztek
Hogy a gluténérzékenyeknek és a gluténmentesen étkezőknek is kedvezzünk, a tészta alapját két gluténmentes liszt alkotja. A kókuszliszt és a frissen őrölt mandula íze remekül harmonizál egymással. Fontos, hogy a mandulát frissen őröljük meg: egy kávédarálóval erre könnyedén sort keríthetünk. Az előre ledarált mandulalisztek szárazak és íztelenek, a frissen őrölt mandulának azonban még finom marcipános aromája van, ami jól passzol a banánkenyér komplex ízvilágához.
Izgalmas ízek, egyszerű megoldások
Bár a banánkenyér számtalan izgalmas ízzel és harsány textúrával rendelkezik, valójában nem más, mint egy pofonegyszerű kevert tészta. Az elkészítéséhez nem szükségeltetik komoly szakértelem, egyszerűen csak össze kell kutyulni a száraz és a folyékony hozzávalókat, sütőformába tölteni, megsütni és már kész is. Az egyszerű, sült eperkompóttal tálalva pompás és fenséges.
Tavaszi banánkenyér sült eperkompóttal
![bb14.gif](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290983/29098315_58e6a5ef1063d8e1edd8d83b520ed607_wm.gif)
Hozzávalók 6 adaghoz
Banánkenyér
- 70 gramm frissen őrölt mandula
- 50 gramm kókuszliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 darab zöld kardamom (fekete magja megőrölve)
- 1 csipet só
- 1.5 deciliter Vénusz étolaj
- 4 darab tojás
- 40 milliliter juharszirup
- 4 darab érett banán a tésztába
- 1 darab banán a díszítéshez
- 70 gramm epres fehér csokoládé
- 80 gramm natúr pisztácia
Sült eperkompót
- 500 gramm eper
- 4 evőkanál juharszirup
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A mandulát egy kávédarálóval megőröljük. Ha kész, a kókuszliszttel, a sóval, kardamommal, a sütőporral és szódabikarbónával elkeverjük. A tojásokat felverjük. Hozzáadjuk az olajat, a juharszirupot és a villával összetört banánokat. Keverjük el a folyékony és a száraz hozzávalókat, majd tegyük bele a durvára darabolt pisztáciát és fehér csokit. Öntsük sütőpapírral kibélelt hosszúkás formába, dekoráljuk kedvünk szerint az utolsó banánnal, majd toljuk a forró sütőbe, és 60 perc alatt süssük készre.
Míg sül, készítsük el az eperkompótot. Az epreket mossuk meg, a nagyobbakat negyedeljük, és szórjuk egy tűzálló tálba. Locsoljuk meg juharsziruppal, szórjuk meg vaníliával, rázzuk össze, és félidőben tegyük be a sütőbe a banánkenyér mellé. Mire a kenyér kész, a kompót is jó lesz.
Fotók: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!