Amikor a túlérett banán a mennybe megy - A legfinomabb banánkenyérhez ugyanis az kell
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
A banánkenyér mondjuk olyan szintű alapsüti Amerikában, mint nálunk a lekváros piskótatekercs, rendszeres, visszatérő uzsonna, olyan édesség, ami mindig ott van a sütipultok és kávézók vitrinjében.
A banánkenyér az utóbbi időben egyre egészségesebb verziókban jelenik meg a neten, zabpehellyel, teljes kiőrlésű liszttel, teljesen vegán, tejtermék-és tojásmentes kiadásban, cukormentesen, ezerféleképpen. A mostani verzió nem ilyen, de nagyon jó.
Mivel van benne rengeteg érett banán és még cukor is, ezért elképesztően édes sütemény, de pont ez a jó benne, ez az alapkaraktere, amit ha elveszünk, már nem lesz önmaga. Nekem mégis muszáj volt valahogyan ellensúlyozni ezt az émelyítő édességet egy kevés aszalt meggyel, ami szuper savanykás kontrasztot képez a süteményben.
Fontos tudni, hogy ebben az édességben sok-sok banán van, és rengeteg olyan embert ismerek, aki nyersen szereti ezt a gyümölcsöt, de a sült banán ízétől kiveri a víz. A banánkenyér pedig minden porcikájában nagyon banánízű, úgyhogy csak olyanoknak készítsék el, akik szeretik az ilyesmit.
Rengeteg recept szór ropogós elemeket a tésztába, ami tényleg nagyon izgalmassá teszi, illik hozzá a dió és mandula, de nagyon jól megy bele az apróra vágott étcsokoládé is.
Banánkenyér
Hozzávalók
- 60 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 4 darab érett banán
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 100 gramm mascarpone/görög joghurt
- 2 marék aszalt meggy
Elkészítés:
A puha, szobahőmérsékletű vajat simára keverjük a cukorral, hozzáadjuk az egyik tojást, elkeverjük, majd beleütjük a másikat is, és azt is elkeverjük. A banánok közül hármat meghámozunk és a villával vagy krumplinyomóval pépesítjük. A tojásos masszához keverjük, majd a mascarponét is beledolgozzuk. Hozzászórjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát, végül a meggyet, és néhány mozdulattal összeforgatjuk a nedves és a száraz összetevőket. Sütőpapírral bélelt formába öntjük. A félretett banánt hosszában kettévágjuk, és a tésztába süllyesztjük. 175 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt sütjük meg. Ha nem tudjuk megállapítani, kész van-e, szúrjunk a közepébe villát vagy hústűt. Ha tisztán jön ki, kész.