Belül puha, kívül roppanós zabsüti – A tészta baracklekvárt rejt

sárgabarackos zabsüti cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zab egy olcsó, egészséges és nagyon sokféleképpen felhasználható alapanyag, süteményekben is tökéletesen működik.

A zab áldásos hatásáról nem lehet elégszer írni, a teljes kiőrlésű gabona lassabban szívódik fel a gyomorban, az emésztési ideje is hosszabb, így később leszel utána éhes. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a lassú emésztési idő miatt a vércukorszintet sem dobja meg, sőt, a benne található rostok segíthetnek a csökkentésében. A zab ráadásul magnéziumot, vasat, cinket, valamint B1- és B5-vitaminokat is tartalmaz.

Nagyon sokféleképpen felhasználhatod az egyszerű zabkásától kezdve az olyan finomabbnál finomabb édességekig, mint ez a szedres-almás morzsasüti. Zabszeletet is süthetsz belőle, ha a fanyarabb ízeket kedveled, akkor készíts citromkrémmel töltöttet. Ezek a sütik már nem fogyókúrásak, cserébe elképesztően finomak. A lekvár is jól passzol a zabhoz, érdemes kicsit sűrűbbet választani, könnyebb lesz vele dolgozni.

Baracklekvárral töltött zabsüti

sárgabarackos zabsüti recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 110 gramm vaj (puha)
  • 80 gramm barna cukor
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 105 gramm zabpehely
  • 100 gramm zabliszt
  • 200 gramm sárgabaracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 20x20 centiméteres tepsit vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral. 

Egy tálban villával keverjük össze a puha vajat, a barna cukrot, a szódabikarbónát, a zabpelyhet és a zablisztet. 

A tészta felét óvatosan, egyenletesen nyomkodjuk bele a tepsi aljába. Terítsük szét rajta a sárgabaracklekvárt úgy, hogy a szélein egy-egy centimétert hagyjunk üresen. Óvatosan nyomkodjuk rá a maradék tésztát. 

Süssük 30-35 percig. Hagyjuk kihűlni, és aztán szeleteljük.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük