Mennyei barackos galette: lekvárrá sül benne a gyümölcs

Nyomtatás
Barackos-galette-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a galette esélyesen a legújabb kedvenced lesz: a ropogós tészta és a krémes barackos töltelék tökéletes összhangot alkotnak.

A galette egy leegyszerűsített pite, amely édes és sós változatban is készülhet. Főként formájában különbözik a pitétől: a galette-hez nem szükséges sütőforma, egyszerűen kerekre kell nyújtani, rápakolni a tölteléket, a lelógó széleket pedig visszahajtani, hogy a feltét rajta maradjon sütés közben.

Ez egy igazi nyári változat, lédús sárgabarack kerül az alapra, amely lekvárossá sül. A tészta teljes kiőrlésű lisztet is tartalmaz, így akár reggelire vagy tízóraira is megállja a helyét.

Barackos galette

Barackos-galette

Hozzávalók 6 szelethez

A tésztához:

  • 150 g finomliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 ek. cukor
  • 0.5 tk.
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 150 g növényi vajalternatíva
  • 3 ek. hideg víz

A barackos töltelékhez:

  • 500 g sárgabarack kimagozva, negyedekbe vágva
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja
  • 1 ek. kukoricakeményítő

Kenéshez:

  • szójaital
  • cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a liszteket, a cukrot, a sót, majd adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliakivonatot, és morzsoljuk hozzá a kockákra vágott növényi vajalternatívát.

Adjuk hozzá a jéghideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk összeálló tésztát. Formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.

Közben ugyanabban a tálban keverjük az elnegyedelt barackokhoz a töltelék többi hozzávalóját, forgassuk össze, és tegyük félre.

Lisztezett felületen nyújtsunk a tésztából kb. 30 cm-es kört, pakoljuk rá a barackos keveréket, a tészta széleiből pedig egy 5-6 cm-es sávot hajtogassunk vissza. A visszahajtott részeket kenjük le kevés szójaitallal, szórjuk meg cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 30-35 perc alatt.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon