Őszindító szilvás-fahéjas galette: kezdők is elkészíthetik a megúszós sütit

Fahejas szilvas galette cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A galette egy francia gyűjtőfogalom, amely különféle lapos, kerek és szabad formájú süteményeket foglal magába, amelyek lehetnek sósak és édesek is. Most egy őszies, szilvás-fahéjas változatot mutatok.

A galette méltatlanul kevés figyelmet kap, holott egy roppant egyszerűen és annál változatosabban elkészíthető süteményről van szó. Tulajdonképpen nem más, mint egy lapos pite, amelyhez még sütőformára sincs szükséged, csupán egy univerzális tepsire. Mivel nem kell tökéletesen kereknek lennie, így a tésztával is kísérletezhetsz: olyan reform, mentes verziókat is könnyedén készíthetsz, amelyek klasszikus pitealapként nem működnének, hiszen szétesnének nyújtás közben.

Ez a recept is ilyen: nem tartalmaz tejtermékeket és tojást sem, mégis egy izgalmasan roppanós és omlós kéreg lesz a tésztából. A fahéjjal fűszerezett, felszeletelt szilvákat csak rá kell rakosgatnod az alapra, és a széleket visszahajtogatnod, mintha becsomagolnád a tölteléket. És már mehet is a sütőbe! Természetesen nem kötelező, de egy kevés rumesszenciával tovább fokozhatod az izgalmakat, a szilvának és a fahéjnak ugyanis nagyon jól áll az aromája. Gyors és egyszerű módja annak, hogy az utolsó pillanatban bejelentkezett vendégeket lenyűgözd.

Szilvás-fahéjas galette

Fahejas szilvas galette

Hozzávalók 6 szelethez

Az alaphoz:

  • 125 g durumliszt
  • 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 ek kókuszvirágcukor
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 0.25 tk
  • 150 g vegán vaj vagy margarin
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 3 ek hideg víz
  • 1 ek almaecet

A töltelékhez:

  • 500 g szilva
  • 2 ek kókuszvirágcukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 ek rumesszencia
  • 1 ek kukoricakeményítő

A tetejére:

  • 1 ek növényi ital (bármilyen)
  • 1 tk cukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a liszteket, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott, hűtőhideg margarint. Kézzel morzsoljuk addig a margarint, amíg teljesen eloszlik a lisztes keverékben. Locsoljuk hozzá a vizet, a vaníliakivonatot és az almaecetet, és gyúrjuk összeálló gombóccá. Ha szükséges, kis adagonként adjunk hozzá még hideg vizet, és formázzunk korongot belőle. Fóliába csomagolva pihentessük egy órát mélyhűtőben.

Készítsük el a tölteléket: a szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, és vágjuk fél centi vastag szeletekre. Keverjük hozzá a cukrot, a fahéjat, a rumesszenciát és a kukoricakeményítőt, és alaposan keverjük össze, vigyázva, hogy a szeleteket ne törjük össze.

Vegyük ki a tésztát a fagyasztóból, csomagoljuk ki, és tegyük egy sütőpapírral leterített nyújtódeszkára (vagy más erre a célra használható munkafelületre). Nyújtsuk ki kb. 30-32 cm átmérőjűre, fél cm vastagságúra, és rendezzük el rajta a szilvákat úgy, hogy a szélek 5 cm szélesen üresek maradjanak. Ezt óvatosan hajtogassuk a töltelékre, a sütőpapírral együtt helyezzük egy tepsire, kenjük meg a visszahajtott széleket a növényi itallal és szórjuk meg cukorral.

180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra 35 perc alatt.

Vaníliafagyival tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük