Spenótos galette gazdagon: kukoricaliszttel készül a tésztája

Spenotos-galette-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a galette szuper választás, ha könnyed hétköznapi vacsorára vágysz, de akár a hétvégi brunchon is megállja a helyét!

A galette a francia konyha egyik legsokoldalúbban variálható süteménye, amelynek az édes és sós töltelékek is remekül állnak. Érdekessége, hogy bár gyakorlatilag egy pitetészta az alapja, nem igényel sütőformát, hiszen bármilyen kerekhez közelítő formára összehajtogatható, így elég egy szögletes tepsibe helyezni, és abban megsütni.

A galette-nek nagyon jól állnak a gyümölcsös töltelékek, ahogy ennél a szilvás változatnál is láthatjuk, de ha sósan készíted, akkor sok zöldséggel pakold meg. Ebben a receptben a zsenge bébispenótos töltelékbe hamis ricotta is kerül, amely ezúttal tofuból készül. Így akkor is bátran ehetsz belőle, ha laktózérzékeny vagy, esetleg növényi étrendet követsz.

Spenótos galette

Spenotos-galette

Hozzávalók 6 szelethez

A tésztához:

  • 150 g liszt
  • 80 g kukoricaliszt
  • 0.5 tk
  • 150 g hűtőhideg növényivaj-altenatíva
  • 3 ek jéghideg víz
  • 2 tk almaecet

A töltelékhez:

  • 400 g kemény tofu
  • 4 ek sörélesztőpehely
  • 5 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 tk
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja és leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 250 g bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a kukoricalisztet és a sót, és kockázzuk hozzá a hideg vajalternatívát. Locsoljuk rá a vizet és az almaecetet is, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha a massza összeálló, ruganyos, de nem ragacsos.

Formázzunk belőle korongot, csomagoljuk fóliába, és minimum fél órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. A tofuból alaposan nyomkodjuk ki a felesleges folyadékot, tördeljük kisebb darabokra, és a spenót kivételével minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe. Pürésítsük egységes, krémes állagúra.

A spenótot kevés olajon fonnyasszuk meg 2-3 perc alatt, majd azt is adjuk a tofuhoz, és fél perc alatt dolgozzuk össze. Akkor jó, ha a spenót a krémben egységesen elolszik, de még vannak benne nagyobb levéldarabok. Tegyük félre.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, csomagoljuk ki, és tegyük sütőpapírra. Fedjük le egy második sütőpapírral, és azon keresztül nyújtsuk 30-35 cm átmérőjű, viszonylag szabályos kör formájúra, kb. fél cm vastagságban. Helyezzük sütőpapírral együtt egy nagyobb tepsibe, majd óvatosan távolítsuk el a felső papírt.

Kanalazzuk a tésztára a tölteléket, és kenjük szét rajta, de a széleken hagyjunk egy 5 cm vastag sávot – ezt hajtogassuk a töltelékre.

Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és 45 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük