Édes, krémes köles aszalt barackkal és mandulával - Egészséges és tápláló köret

30805123 2364981 471eab3582d8cbbf0612a1686460bd71 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A köles régebben a magyar konyhakultúra része volt, úgy, mint a rizs, csak még egészségesebb is. Ezzel a recepttel készítve pedig csodálatosan finom lesz.

A köles nem modern szuperélelmiszer, hanem ősi alapja kásáknak és köreteknek a magyar konyhában is. Sok szempontból egészségesebb a rizsnél vagy a tésztáknál, mert nagyon magas a rosttartalma és sok benne a vitamin és az ásványi anyag. Fontos tudni róla, hogy gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Egyre gyakrabban főzzük itthon, készítettünk már belőle édes, krémes kását, céklás, nagyon rózsaszínű rizottót és paprikás, kukoricás salátát is.

Egyáltalán nem mindegy, hogyan főzöd - salátának, köretnek inkább pergősre, pudingnak, kásának pedig péppé érdemes. Itt, ennél a receptnél az a fontos, hogy minél lassabban készüljön el, hogy a gyümölcsök íze átjárhassa a gabonaszemeket is.

Gyümölcsös köles

30805135 624e13b3ab4752d110b99782d96ec576 wm

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 gramm köles
  • 50 gramm aszalt barack
  • 50 gramm mazsola
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 csipet
  • 2 marék durvára vágott mandula
Recept idők

Elkészítés:

A kölest többször, folyó víz alatt átmossuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a kölest, pár percig kevergetve pirítjuk.

Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott barackot és a mazsolát, majd a lehető legalacsonyabb lángon puhára pároljuk. Tálalás előtt apróra vágott mandulával is megszórhatjuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük