Édes, krémes köles aszalt barackkal és mandulával - Egészséges és tápláló köret
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A köles régebben a magyar konyhakultúra része volt, úgy, mint a rizs, csak még egészségesebb is. Ezzel a recepttel készítve pedig csodálatosan finom lesz.
A köles nem modern szuperélelmiszer, hanem ősi alapja kásáknak és köreteknek a magyar konyhában is. Sok szempontból egészségesebb a rizsnél vagy a tésztáknál, mert nagyon magas a rosttartalma és sok benne a vitamin és az ásványi anyag. Fontos tudni róla, hogy gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Egyre gyakrabban főzzük itthon, készítettünk már belőle édes, krémes kását, céklás, nagyon rózsaszínű rizottót és paprikás, kukoricás salátát is.
Egyáltalán nem mindegy, hogyan főzöd - salátának, köretnek inkább pergősre, pudingnak, kásának pedig péppé érdemes. Itt, ennél a receptnél az a fontos, hogy minél lassabban készüljön el, hogy a gyümölcsök íze átjárhassa a gabonaszemeket is.
Gyümölcsös köles
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm köles
- 50 gramm aszalt barack
- 50 gramm mazsola
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 csipet só
- 2 marék durvára vágott mandula
Elkészítés:
A kölest többször, folyó víz alatt átmossuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és megpároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a kölest, pár percig kevergetve pirítjuk.
Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott barackot és a mazsolát, majd a lehető legalacsonyabb lángon puhára pároljuk. Tálalás előtt apróra vágott mandulával is megszórhatjuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors