Krémes, lágy és egészségesebb, mint a tejberizs: így készül a kölespuding
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
A köles az utóbbi években reformélelmiszernek számít, pedig már ükanyáink is ebből főztek kását.
A köles se nem reform, se nem újdonság, mégis olyan alapélelmiszer, ami nagyon jó, hogy visszatér a hétköznapi konyhákba, hiszen már a ludaskása őseit is ezzel főzték régen. Ugyanolyan gyorsan megfő, mint a rizs, ugyanúgy gluténmentes, viszont elképesztően sokoldalú.
Karakteres, de szerethető
Aszerint, hogy pergősre vagy pépesre főzzük, lehet belőle a salátától kezdve egészen a pudingig bármi. Van egy nagyon erős mellékíze, ami elsőre szokatlan lehet, de egyrészt sokat lehet rajta tompítani az átmosós trükkel, másrészt hamar meg lehet szeretni.
Most a tejberizsben cseréltem le kölesre a rizst, mivel mindenki annyira szereti, hogy folyton azt enné, de szerettem volna egészségesebbé tenni. Nagyon jól sikerült a kísérlet, bár a végeredmény nem is hasonlít az utánozni kívánt ételhez. Míg a tejberizsnél éppen a harapható szemek és a krémes közeg játékát szeretjük, itt sokkal egyenletesebben krémes a végeredmény.
Növényi itallal is
A képen látható verzió tehéntejjel főtt, de korábban főztem már mandulaitallal is és úgy is jól működött a dolog, szóval laktózérzékenyek bátran kísérletezzenek növényi italokkal. Gyümölcsökkel a legjobb, de egy sima sárgabaracklekvár is nagyot megy a tetején.
Kölespuding
Hozzávalók 6 személyre
- 150 gramm köles
- 1 liter tej vagy növényi ital
- 2 evőkanál cukor
- ízlés szerint vanília
- ízlés szerint reszelt citromhéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A kölest sűrű szövetű szűrőbe tesszük és folyó hideg víz alatt alaposan átmossuk. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, adunk hozzá egy csipet sót, és alacsony lángon főzni kezdjük. Mikor magába szívta a vizet, felöntjük a tejjel és hozzáadjuk a cukort, a vaníliát és a citromhéjat.
Fotó: Ács Bori/Sóbors