
Krémes, lágy és egészségesebb, mint a tejberizs: így készül a kölespuding

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan

Áfonyás sült zabkása: a rohanós reggelek megmentője
A köles az utóbbi években reformélelmiszernek számít, pedig már ükanyáink is ebből főztek kását.
A köles se nem reform, se nem újdonság, mégis olyan alapélelmiszer, ami nagyon jó, hogy visszatér a hétköznapi konyhákba, hiszen már a ludaskása őseit is ezzel főzték régen. Ugyanolyan gyorsan megfő, mint a rizs, ugyanúgy gluténmentes, viszont elképesztően sokoldalú.
Karakteres, de szerethető
Aszerint, hogy pergősre vagy pépesre főzzük, lehet belőle a salátától kezdve egészen a pudingig bármi. Van egy nagyon erős mellékíze, ami elsőre szokatlan lehet, de egyrészt sokat lehet rajta tompítani az átmosós trükkel, másrészt hamar meg lehet szeretni.
Most a tejberizsben cseréltem le kölesre a rizst, mivel mindenki annyira szereti, hogy folyton azt enné, de szerettem volna egészségesebbé tenni. Nagyon jól sikerült a kísérlet, bár a végeredmény nem is hasonlít az utánozni kívánt ételhez. Míg a tejberizsnél éppen a harapható szemek és a krémes közeg játékát szeretjük, itt sokkal egyenletesebben krémes a végeredmény.
Növényi itallal is
A képen látható verzió tehéntejjel főtt, de korábban főztem már mandulaitallal is és úgy is jól működött a dolog, szóval laktózérzékenyek bátran kísérletezzenek növényi italokkal. Gyümölcsökkel a legjobb, de egy sima sárgabaracklekvár is nagyot megy a tetején.
Kölespuding

Hozzávalók 6 személyre
- 150 gramm köles
- 1 liter tej vagy növényi ital
- 2 evőkanál cukor
- ízlés szerint vanília
- ízlés szerint reszelt citromhéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A kölest sűrű szövetű szűrőbe tesszük és folyó hideg víz alatt alaposan átmossuk. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, adunk hozzá egy csipet sót, és alacsony lángon főzni kezdjük. Mikor magába szívta a vizet, felöntjük a tejjel és hozzáadjuk a cukort, a vaníliát és a citromhéjat.
Fotó: Ács Bori/Sóbors