A tökéletes barnamártás receptje: minden sült húshoz jól passzol
Cikkek
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Ropogós
Krémes, parmezános paradicsomleves: sütőben sült zöldség az alapja
Rusztikus áfonyás galette: alig néhány hozzávalóból készül
Puha, édesburgonyás gofri: tökéletes harapnivaló egész napra
Citromos, mustáros csirkemell: a különleges fogás egyszerűen készül
Milyen tésztával készül a baklava? Kvíz a török konyháról
Legyen bármilyen sült hús az asztalon, egy jól elkészített selymes barnamártás ünnepivé varázsolja.
Bár régi magyar szakácskönyveink külön fejezetet szenteltek a mártásoknak vagy "sásáknak", mára teljesen kikopott az étkezési kultúránkból, hogy szószokat kínáljunk a sült húsok mellé. Pedig nincs olyan sült, aminek ne emelné ünnepi, magas szintre az élvezeti értékét egy vagy akár több mártás.
Ezt a klasszikus szószt ráadásul nem is olyan nehéz elkészíteni. A francia verzió, amit az ellenség megtévesztése végett "espagnole"-nak, tehát spanyolnak hívnak, jó minőségű marhahúslevesből készül, amit rántással sűrítenek és hosszan főznek rövidre. Nem érdemes port használni hozzá, ilyen ízeket biztosan nem fog adni.
Barnamártás
Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 kisebb darab zeller
- 50 gramm vaj
- 50 gramm liszt
- 1 liter marhahúsleves
- 50 gramm paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket finomra aprítjuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a zöldségeket. Kevergetve pirítjuk, míg színt nem kapnak, kb. 5 percig. Közben egy másik lábosban feforrósítjuk a levest. Amikor a zöldség összeesett és színt kapott, megszórjuk a liszttel, és kevergetve megpirítjuk. Folyamtos intenzív keverés mellett, vékony sugárban hozzáadjuk a levest, vigyázva, hogy be ne csomósodjon. Ha sikerült simára keverni, a szószhoz adjuk a felaprított fokhagymát, a paradicsompürét és a babérlevelet.
A legalacsonyabb lángon főzzük kb. 45 percig, míg éppen ideális állaga nem lesz. Ekkor átszűrjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!