A tökéletes barnamártás receptje: minden sült húshoz jól passzol

barna martas cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Legyen bármilyen sült hús az asztalon, egy jól elkészített selymes barnamártás ünnepivé varázsolja.

Bár régi magyar szakácskönyveink külön fejezetet szenteltek a mártásoknak vagy "sásáknak", mára teljesen kikopott az étkezési kultúránkból, hogy szószokat kínáljunk a sült húsok mellé. Pedig nincs olyan sült, aminek ne emelné ünnepi, magas szintre az élvezeti értékét egy vagy akár több mártás. 

Ezt a klasszikus szószt ráadásul nem is olyan nehéz elkészíteni. A francia verzió, amit az ellenség megtévesztése végett "espagnole"-nak, tehát spanyolnak hívnak, jó minőségű marhahúslevesből készül, amit rántással sűrítenek és hosszan főznek rövidre. Nem érdemes port használni hozzá, ilyen ízeket biztosan nem fog adni.

Barnamártás

barna martas2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 darab hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 kisebb darab zeller
  • 50 gramm vaj
  • 50 gramm liszt
  • 1 liter marhahúsleves
  • 50 gramm paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket finomra aprítjuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a zöldségeket. Kevergetve pirítjuk, míg színt nem kapnak, kb. 5 percig. Közben egy másik lábosban feforrósítjuk a levest. Amikor a zöldség összeesett és színt kapott, megszórjuk a liszttel, és kevergetve megpirítjuk. Folyamtos intenzív keverés mellett, vékony sugárban hozzáadjuk a levest, vigyázva, hogy be ne csomósodjon. Ha sikerült simára keverni, a szószhoz adjuk a felaprított fokhagymát, a paradicsompürét és a babérlevelet. 

A legalacsonyabb lángon főzzük kb. 45 percig, míg éppen ideális állaga nem lesz. Ekkor átszűrjük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük