Bazsalikomos-paradicsomos falatkák leveles tésztából – Villámgyors nassolnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Méregtelenítő köményes-fahéjas tea: a fogyást is támogatja
Tiramisus chiapuding: garantáltan feldobja a reggeledet
Tepsis sült krumpli füstölt paprikával: sütőben pirul ropogósra
Fűszeres darált hússal töltött krumplirolád: nagyon mutatós és finom
Régi magyar ételek kvíze: mi nem hiányozhat a pásztortarhonyából?
Édes és sós sütemények készítésénél is tökéletesen működik a leveles tészta, amellyel rengeteg időt megspórolhatsz.
Akár nassolnivalóként, akár könnyed ebédként vagy uzsonnának is kínálhatod ezeket a paradicsomos-bazsalikomos falatkákat. Miközben sülnek, összedobhatsz egy salátát, majd teheted is az asztalra az ebédet. Dolgozz minél lédúsabb paradicsommal - nyáron nem nagy kihívás ilyet találni -, hogy a tészta magába tudja szívni az édes levet. Így lesz kívül ropogós, belül pedig finom puha.
Leveles tésztát mindig érdemes tartani otthon, nem csak az alábbi receptet készítheted el belőle, akár még egy egyszerű rántottát is izgalmasan tudsz tálalni, ha belecsomagolod. Ha édesszájú vagy, akkor is használhatod, csak töltsd meg pudinggal és valamilyen idénygyümölccsel, például őszibarackkal.
Bazsalikomos-paradicsomos falatkák
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm leveles tészta
- 2 darab paradicsom
- 40 gramm parmezán (reszelt)
- 1.5 teáskanál bazsalikom (őrölt)
- ízlés szerint bazsalikom (friss)
- 1 darab tojássárgája
- 1 teáskanál víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A paradicsomokat karikázzuk fel.
A leveles tésztát tekerjük ki, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, vágjuk egyenlő nagyságú négyzetekre. Minden négyzetre tegyünk egy-két szelet paradicsomot, szórjuk meg egy kevés parmezánnal, morzsoljunk rá bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint tehetünk rá friss bazsalikomleveleket is. A tészta széleit kicsit hajtsuk fel.
A tésztát kenjük meg vízzel felvert tojássárgájával, majd tegyük a hűtőbe 10-15 percre. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük a tésztát 15-20 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Azonnal, forrón tálaljuk.
Fotó: Getty Images