Tejporos-kekszes horvát sütemény: a bela bajaderát sütni sem kell

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A bela bajadera a világ egyik legegyszerűbb és legjobb süteménye: nem kell sütni, körülbelül 20 perc alatt kész, ráadásul elképesztően finom.

A Vajdaságban ettem először bela bajadarát párom nagyszüleinél, majd családi barátoknál. Többféle verziója létezik, van, ahol a tésztája kakaós, van, ahol dió is gazdagítja, de olyan is van, ahol csokoládé kerül a rétegek közé. Ez most egy sima fehér, vagyis "bela" változat. 

Csippentsünk le a cukorból

A süti isteni finom, a kekszes alap lágy és édes, a krém pedig olyan, mintha Raffaello lenne. Megmondom őszintén, én elég édesszájú vagyok, de a bela bajadera még nekem is túl édesre sikerült, úgyhogy - bár az eredeti arányokat adtam meg - szerintem le lehet csippenteni a cukorból a tészta és a krém esetében is. 

A krémbe tejpor és kókusz kerül, de figyeljünk, milyet használunk: ebbe nem a kávékhoz való Completa kell, hanem rendes zsíros tejpor, illetve kókuszból is vegyünk jobb minőségűt. 

Bela bajadera

belabajaderarecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

Tészta

  • 2 deciliter víz
  • 300 gramm cukor
  • 125 gramm vaj
  • 500 gramm darált keksz

Krém

  • 1 deciliter víz
  • 200 gramm cukor
  • 125 gramm vaj
  • 200 gramm tejpor
  • 100 gramm kókusz
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával: a vizet, a cukrot és a vajat forraljuk össze, majd keverjük bele a darált kekszet. Alaposan dolgozzuk össze, majd nyomkodjuk a tésztát egy nagyobb méretű jénai vagy tepsi aljára.

A krémhez szintén forraljuk össze a vizet, a cukrot és a vajat, majd keverjük bele a tejport és a kókuszt. A masszát, akár még melegen, öntsük a kekszes alapra, majd hagyjuk az egészet kihűlni, tegyük pár órára a hűtőbe.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük