Az elfeledett bélszínroló: házilag egészségesebb és finomabb is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Vannak olyan ételek, amelyeket - bármennyire is furcsa volt az összetételük, vagy a nevük, vagy az állaguk - mégis rendszeresen ettünk.
Ezek az ételek jellemzően valamilyen főzelék feltétjeként bukkantak fel a kifőzdék vagy olcsóbb éttermek étlapján. Az egyik ilyen kreálmány bélszínroló névre hallgatott. A bélszínhez semmi köze nem volt, sőt, igazából semmilyen húshoz sem, hanem egy meghatározhatatlan belsejű, panírba forgatott, majd kisütött rudacskáról beszéltünk. Csirkehúsnyesedéket és egyéb adalékanyagokat bőven látott, de valahogy így is szerettük, főleg, hogy nem tudtuk, hogy pontosan mit tartalmaz. Borsófőzelék mellé például tökéletesen illett.
Nem tudom, ki az, aki manapság kifejezetten ezt az ételt keresi, de a mirelitek között még biztosan megtalálható. De ha az utódainknak szeretnénk reprodukálni a gyerekkorunk ízét, érdemes otthon elkészíteni, már csak azért is, mert jobb, ha tudjuk, mi kerül bele. Az elkészítési módja nagyon hasonlít a fasírtéhoz, csak az alakja lesz más, hűen a nevéhez.
Bélszínroló
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm darált hús
- 1 darab zsemle (beáztatva)
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 100 gramm zsemlemorzsa
- 2 deciliter olaj (sütéshez)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát egy kis olajon dinszteljük meg, majd keverjük hozzá a darált húshoz. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlét és a tojást. Jól dolgozzuk össze, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel formázzunk belőle hengereket, forgassuk meg zsemlemorzsában.
Serpenyőben forrósítsunk fel olajat, majd tegyük bele a hengereket, és folyamatosan forgatva süssük meg őket. Szedjük ki a rolókat, majd a felesleges olajat itassuk fel papírtörlővel.
Ha kicsit kevésbé olajosan szeretnénk, akkor 190 fokon, légkeveréses fokozaton sütőpapíron süssük. Sütés közben spricceljünk olajat rá, hogy ne száradjon ki.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors